Concentratieproblemen? Zo houd jij je aandacht er beter bij

Geschreven door: Maarten van Steijn
Op: 12 sep 2022
Examen en Huiswerk

Zo net na de vakantie zijn je focus en concentratie ver te zoeken. Vooral zware of saaie lesstof zorgt ervoor dat je gedachten overal zijn behalve bij je boeken. Je bent niet de enige die daar last van heeft. Met deze tips krijg jij meer focus!  

Check je concentratieboog  

Hoe lang kun jij geconcentreerd bezig zijn met je huiswerk? Merk bij jezelf op wanneer je afdwaalt. Bijvoorbeeld de momenten waarop je nadenkt over dat leuke feest komend weekend. Houd dat eens bij voor jezelf en onderzoek hoelang je geconcentreerd bezig bent geweest.  

Neem pauzes  

Sta tijdens het huiswerk af en toe op, bijvoorbeeld om iets te drinken te pakken.  Kun jij vier uur lang volle bak doorleren, blijf dat dan vooral doen. Is het veel minder, ook geen probleem. Dat je het opmerkt is al supergoed en het begin van een verandering.   

Schrijf mee tijdens de les  

Ben je snel afgeleid tijdens de les? Misschien werkt een andere plek in de klas beter. Probeer mee te schrijven met de uitleg. Door te schrijven, houd je je aandacht er beter bij. Of vat in je hoofd, in je eigen woorden, samen wat je docent zegt.  

’s Nachts leren is niet effectief

‘s Nachts leren is niet effectief. Je hersenen slaan laat in de avond een stuk minder op. Toch zonde als je tot 03.00 uur ’s nachts met je neus boven de boeken hebt gehangen.  

Leg je telefoon uit het zicht

Ben jij ook zo iemand die iedere drie seconden, wanneer je maar even afgeleid bent, naar zijn telefoon grijpt? Dit komt puur doordat je telefoon naast je ligt. Leg je telefoon aan de andere kant van de kamer, zodat je op moet staan om te kijken. Klinkt stom, werkt wel. Dat telefoonmomentje haalt je namelijk enorm uit je concentratie, ook als je er alleen wat appjes beantwoordt.  

Team up! Leer samen!

Maak samen huiswerk en leer samen. Plan een moment en zoek samen een rustige plek op school of in de bibliotheek. Je kunt op die manier goed in de gaten houden of de aandacht niet verslapt. Uiteraard zijn de pauzes tussen het leren door extra gezellig. 

Zorg goed voor jezelf

Stel niet alles uit tot het laatst. Als je iedere dag een beetje herhaalt, leer je sneller en blijft het beter hangen. Probeer een balans te vinden tussen gezond eten, bewegen en leren. Hoe beter jij in je vel zit, des te makkelijker het leren gaat. Wees dus bewust bezig met hoe jij je dag invult en waar je struikelblokken liggen.  

Door Maarten van Steijn 

 

Meer blogs van Maarten lezen? Lees nu deze artikelen!

- Ondernemen en studeren gaat prima samen.

- Vijf redenen om nu te beginnen met die ondernemingen!

Over Maarten van Steijn