Deze snacks helpen jou je proefwerkweek door

Geschreven door: Mirthe van Liesdonk
Op: 22 mrt 2023
Examen en Huiswerk

Daar zit je weer. Nooit komt er eens een einde aan al dat leren. Om jezelf tijdens toetsweken te belonen, snoep je misschien meer dan goed voor je is. Kilo’s aankomen is echt niet de bedoeling. Daarom hier wat snacks die wél kunnen en jou helpen bij het leren.

Tijd voor wat lekkers

Na een paar uur leren is je concentratie vaak ver te zoeken. Tijd om even wat lekkers te pakken. Bijvoorbeeld een energiedrankje. Toch is dat niet zo’n beste oplossing. Energiedrank bevat veel suikers. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel snel en krijg je snel energie. Alleen: hij daalt net zo snel, waardoor jij je direct weer moe en futloos voelt.

Een handje noten per dag

Wanneer je energie begint op te raken is het slim om een handje ongezouten noten te nemen. Noten bevatten namelijk veel ijzer, vitamine E en omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten en zorgen er ook nog eens voor dat je extra energie krijgt. Walnoten hebben een relatief hoge hoeveelheid van die omega-3 vetzuren. Het is goed om te variëren in noten.

Vrolijk worden door een banaan

Een banaan bevat kalium en magnesium, stofjes die je helpen met een gezonde bloeddruk. Andere vruchten met calcium en magnesium zijn kiwi, mango en meloen. Bananen bevatten veel vitamine B6, dat je spijsvertering helpt en goed is voor je weerstand en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor voel je je ook vrolijker.

Blauwe bessen

In blauwe bessen zitten weinig calorieën, veel vitamine C en veel antioxidanten. Die laatste helpen je lichaam beschermen tegen schade door zonlicht of luchtvervuiling.

Wortels en andere snoepgroenten

Als je wilt snoepen tijdens het leren, koop dan een zak wortels. Je doet er lang mee en er zitten weinig calorieën in. Andere opties zijn tomaatjes, paprika of komkommer. Deze snoepgroenten zijn, als je er eenmaal aan gewend bent, erg lekker. Ze bevatten veel vocht en weinig calorieën. Ook zijn ze erg lang houdbaar, handig dus als je geen tijd hebt naar de supermarkt te gaan.

Zoethout om op te bijten

Als je iets wilt hebben om op te bijten tijdens het leren, koop dan wat takjes zoethout. Zoethout heeft een kalmerende werking op je lijf. Het heeft ook nog eens een ontstekingsremmende werking.

Water, water water

Tijdens het leren is het belangrijk veel te drinken, bij voorkeur water. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, krijg je sneller hoofdpijn. Maak je water lekkerder door er schijfjes citroen, komkommer en munt in te doen. Ook thee is een goede optie. Een kopje thee helpt je ontspannen tijdens het leren.

Over Mirthe van Liesdonk