Examentips van Kim

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 9 mei 2022
Examen en Huiswerk

De eindexamens beginnen volgende maand. Dat betekent STRESS voor veel eindexamenkandidaten. Hoe je er ook voor staat met je schoolexamens, het Centraal Schriftelijk Examen weegt gewoon zwaar mee. Kim Tijssen (TKMST-redactie) doet dit jaar eindexamen vwo en heeft de beste tips voor je op een rij gezet. Zo kun jij je stressfactor een beetje verlagen.

 

Tip 1: Ga lekker YouTube kijken! 

Maar kijk dan wel meteen naar de juiste. Bespreek met je klasgenoten en vrienden welke zij kijken of goed vinden. Vraag het ook aan je leraar. Soms zijn ze moderner dan je denkt en kijken ook zij naar de uitleg van de filmpjes op internet. Ik kijk bijvoorbeeld naar:   / zie onderaan het artikel een aantal voorbeelden waar ik naar kijk.

David Pijpaert voor aardrijkskunde

Als je onderwerpen als vulkanisme saai vindt (wie niet?) kunnen deze filmpjes helpen toch door de stof heen te komen. David legt het met tekst en illustraties uit, wat alles veel begrijpelijker maakt. Ook structureert hij alles per onderwerp heel duidelijk. Sommige video’s zijn wel erg lang, zeker als ze over onderwerpen gaan die misschien niet zo moeilijk voor jou zijn. 

Juf Jansen voor management en organisatie
Voor Management en Organisatie zijn deze filmpjes van Juf Jansen een uitkomst. Opdrachten uit de lesbrieven behandelt zij stap voor stap, zodat je rustig kunt meekijken hoe je een opdracht moet maken. Buiten de rekenvoorbeelden, geeft ze ook praktische informatie, zoals alle voor- en nadelen van een eenmanszaak. Zo hoef je dus niet urenlang zelf door je boek te struinen voor een eigen lijstje.

Jort voor geschiedenis  
Als je een geschiedenistoets hebt, kun je eigenlijk niet meer zonder 
de filmpjes van Jort. Een duidelijke samenvatting met verwijzingen naar alle kenmerkende aspecten van tijdvak 1 t/m 10 vind je in zijn filmpjes. Let op: Jort behandelt geen vragen. Oefen dus zelf nog oude examenvragen voor een goede voorbereiding op je toets.Deze oefenvragen vind je op examenblad.nl.  

Wiskunde academie
Hier vind je filmpjes over alle examenonderdelen van wiskunde. De filmpjes zijn redelijk kort, waardoor je niet te lang naar een onderwerp aan het kijken bent. Ook behandelen ze hier eerst de theorie en vaak daarna een oefenopgave, zodat je direct kunt zien hoe je je kennis moet toepassen.

Engels
Moet je voor Engels Hamlet lezen? Dan kunnen deze filmpjes je zeker helpen. Bijvoorbeeld met het begrijpen van de karakters en hun familiestamboom. In de poëtische Engelse boeken zijn die vaak ingewikkeld. Via deze link kan dat op een eentonige maar wel duidelijke manier. Zoek je een leuk filmpje, dan moet je zeker deze kijken. Je begrijpt meteen de verhaallijn en ziet ook meteen de humor van het boek.  

 

Tip 2: Maak oude examens, maar niet alle opdrachten

Eindexamenonderwerpen lijken vaak op elkaar en door te oefenen leer je hoe je de vragen moet beantwoorden. Het kost wel veel tijd en je moet er geen stress van krijgen. Voor mij werkt het goed om de vraag in mijn hoofd kort te beantwoorden en daarna het juiste antwoord zo goed mogelijk door te lezen.

 

Tip 3: Wijk af van je eigen planning

Je strikt houden aan je planning lukt bijna niemand. Schiet niet in de stress als het een keer niet lukt. Plan een nieuwe dag in waarop je je beter voelt en je zo ook beter de stof opneemt. Natuurlijk moet je veel tijd steken in het leren en oefenen, maar dit betekent niet dat je alles en iedereen om je heen ervoor hoeft af te zeggen. Wat mij altijd een superslecht gevoel geeft, is als ik een gepland afspraakje met een vriendin of een dansles afzeg, omdat ik denk dat ik toch nog tijd nodig heb om te leren. Ontspanning is ook belangrijk om er daarna weer volle bak tegenaan te kunnen.

 

Tip 4: Volg een examentraining

Door je twee of drie dagen volledig op een vak te richten heb je geen afleiding van andere vakken. Docenten en oud-leerlingen geven tips en tops. Leerlingen die net als jij dezelfde stof hebben moeten leren voor hun examen. Ze begrijpen jou dus snel met dingen waar je tegenaan loopt. Aan het einde maak je vaak een oefenexamen, waarbij je kunt testen hoe je ervoor staat. Praat met mensen om je heen die een andere examencursus hebben gevolgd en vraag wat hun do’s en dont’s zijn.

 

 Tip 5: Overhoor elkaar

Van het overhoren van vrienden of klasgenoten leer je zelf ook. Je behandelt de stof namelijk nog een keer en je test elkaar. Door vragen te formuleren voor je klasgenoten ben je zelf op een andere manier met de stof bezig. Dit helpt om het beter te begrijpen. En buiten dat is het gezelliger om samen te leren dan alleen.  

 

Tip 6: Scan teksten en lees niet alles!

Je weet waarschijnlijk al dat je bij een leestekst eerst naar de titel, kopjes en afbeeldingen moet kijken om een globaal beeld van de inhoud te krijgen. Vaak hoef je niet eens alles van een tekst te lezen om de vragen te kunnen beantwoorden.

 

SUCCES!

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.