Geslaagd of niet? Wat als het net even anders loopt?

Geschreven op: 9 jun 2022
Examen en Huiswerk

Donderdag heb jij misschien de uitslag van je examen gekregen. Door naar de volgende stap, een tussenjaar of een nieuwe studie. Maar misschien valt het tegen en lukt het je niet in een keer. Wat dan?   

 

Ik herinner mij nog precies hoe gestrest ik was voordat ik aan mijn eindexamens begon. Laat staan het moment van de uitslag. Ik stond er namelijk niet goed voor, slecht zelfs. Het was erop of eronder. Het uur waarin ik werd gebeld voor de uitslag was dan ook de hel. Toen kwam het verlossende woord: ‘je hebt het spannend gemaakt, maar je bent nét geslaagd’. Ik kreeg het advies om nog een herkansing te doen om mijn cijfers op te krikken.  

 

Geslaagd is geslaagd!  

De herkansing die mij werd geadviseerd, heb ik nooit gedaan. Ik wist dat ik niet hoger ging scoren. Bovendien: geslaagd is geslaagd. Met de vakken die ik slecht had gemaakt wilde ik toch niks. In het geheel had ik dan misschien een slechte cijferlijst, de vakken die voor mijn toekomst belangrijk waren, had ik supergoed gemaakt. En daarbij, niemand heeft ooit nog naar mijn resultaten gevraagd. 

 

Een tweede kans 

Een herkansing is natuurlijk een hele mooie kans als je hierdoor toch nog kunt slagen of als je zeker weet dat je beter kunt. Iedereen maakt hierin zijn eigen afweging. Wat vind jij belangrijk voor jouw toekomst en droombaan? Het grote voordeel is dat je je volledig kunt focussen op één examen. Een laatste kans om alles te geven.  

  

Een jaar vertraging maakt niks uit  

Niet slagen voor je eindexamens is geen ramp. Iedereen heeft een eigen looppad en tempo. Hoewel een jaar overdoen klinkt als het einde van de wereld, is dit in een heel mensenleven helemaal niks. Probeer het positieve in te zien. Je krijgt wel de kans het opnieuw te proberen. Daarnaast leer je nieuwe mensen kennen in je nieuwe klas of op de vavo. Als je straks gaat studeren zit er ook veel leeftijdsverschil tussen studenten. Een jaar vertraging maakt dus niks uit.  

 

De wereld ligt sowieso aan je voeten 

Resultaten van nu zeggen niets over je toekomst. Op de middelbare school bouw je een brede algemene kennis op, maar je hoeft niet overal goed in te zijn. Als je gaat studeren, kies je voor jouw passie en specialisme en haal je dus waarschijnlijk ook hogere cijfers. Toen ik communicatie ging studeren, haalde ik alleen nog maar goede resultaten. Bovendien groei je als persoon. In een paar jaar kan er van alles veranderen. Wellicht is het nu nog niet jouw tijd, maar die komt zeker!  

 

Nog even wachten 

Heb je ervoor gekozen je examens te verdelen over twee tijdvakken dan moet je nog heel even doorzetten. Je hebt jezelf meer tijd gegeven om voor je examens te leren en dat betekent dat je nog even moet wachten op de uitslag. Dus verwacht het belletje niet op 9 juni, maar op 1 juli! Aanstaande donderdag wordt dat gewoon de boeken in dus. 

 

(Door Lani van Schie)