Help, ik ben mijn eindexamen motivatie kwijt!

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 13 apr 2023
Examen en Huiswerk

De laatste examenperiode kan stressvol zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je je motivatie kwijt bent. Het kan moeilijk zijn om de energie te vinden en je focus te behouden om te studeren. Dit ervaren veel scholieren, vooral als ze zich opgebrand voelen. Echter is het heel belangrijk om je motivatie en focus terug te krijgen, zodat je je volledig kan inzetten voor je eindexamen. In dit artikel vertellen wij je tien tips hoe je dit het beste kunt doen:

1. Doelen stellen

De eerste stap bij het terugvinden van je motivatie is het stellen van duidelijke doelen voor wat je wil bereiken. Schrijf je doelen op en deel ze op in kleinere, haalbare stappen. Op deze manier maak je het overzichtelijk voor jezelf en raak je niet in paniek van de berg werk die er nog ligt.

2. Maak een studieplan

Als je eenmaal je doelen hebt bepaald, maak je een studieplan waarin staat wanneer en wat je elke dag gaat studeren. Ook plan je hier je pauzes in. Houd je aan je plan, maar wees ook flexibel genoeg om het indien nodig aan te passen. Een goed plan geeft je een overzicht van je doelen. Maak een studieplan per vak. Zo houd je het overzicht voor jezelf.

3. Pauzes nemen & vrije tijd

Pauzes nemen is cruciaal om je motivatie te behouden. Neem tijdens je studiesessies korte pauzes en zorg voor voldoende rust. Plan daarnaast leuke dingen. Hoewel het misschien voelt alsof je geen tijd hebt voor leuke dingen, is dit wel belangrijk om je gemotiveerd te houden. Na je vrije tijd ben je weer genoeg opgeladen om fris te beginnen aan het leren.

4. Focus op het positieve

Het behouden van een positieve houding is heel belangrijk om gemotiveerd te blijven. Vermijd je eigen negatieve gedachtes, maar ook die van andere. Deze gaan je niet vooruit helpen. Focus op wat je al weet en probeer jezelf te motiveren om nog meer te leren.

5. Beloon jezelf

Na al dat leren, verdien je wel een beloning. Je werkt hard voor je doelen en daar mag wat tegenover staan. Koop iets leuks voor jezelf, plan een uitje of kijk je favoriete serie. Door jezelf te belonen, blijft het leuk om te leren en te gaan voor je doelen.

6. Vermeid afleiding

Het verminderen van afleiding is essentieel om gemotiveerd te blijven. Zoek een rustige studeerplek, zet je telefoon of notificaties uit en vermijd social media voor een bepaalde periode.

7. Eet iets lekkers

Misschien heb je wel vreselijke vreetbuien tijdens het leren, of kan je door de stress helemaal niks meer eten. Het is belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Zorg er daarom tijdens het leren voor dat je gezond en gevarieerd eet, maar beloon jezelf ook met iets lekkers. Op deze manier heb je iets om naar uit te kijken.

8. Zoek hulp

Je bent niet de enige die het eindexamen moet overleven. Ook jouw klasgenootjes moeten dit. Zoek hulp bij elkaar. Overhoor elkaar en vraag naar hun leertips. Op deze manier wordt leren een stuk leuker en makkelijker.

9. Beweeg genoeg

Tijdens het leren zit je vaak voor een lange periode stil. Dit werkt niet bevorderend voor je motivatie. Plan een pauze in waarin je een lange wandeling maakt, of volg een lesje sport tussen het leren door. Dit prikkelt je hersenen om weer met een frisse blik te gaan leren.

10. Houd je doel voor ogen

Houd in je achterhoofd waarvoor je aan het leren bent. Het is niet makkelijk om je motivatie terug te vinden, maar zeker niet onmgelijk. Hou in je achterhoofd dat je er bijna bent en denk aan die heerlijke, lange zomer. Je hebt het bijna verdiend! Hou vol, het gaat je lukken!

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.