Leuk, maar vooral, snel lezen voor je lijst

Geschreven op: 15 mrt 2022
Examen en Huiswerk

Lezen voor je lijst kan flink wat stress opleveren. Zeker als je te laat begint. Of als je aan boeken bent begonnen die niet leuk zijn. Gelukkig bestaan er ook leuke, spannende en ontroerende boeken, die je in één keer snel uitleest.  

 

Op mijn middelbare school kregen we een mondeling over de boeken die we hadden gelezen voor onze literatuurlijst. Lange tijd wist ik dat die toets eraan kwam. Toch wachtte ik, net als mijn klasgenoten, veel te lang met lezen. Ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen en ik had geen idee welke boeken ik leuk vond. Daarnaast vond ik de tips van mijn docent vreselijk. Om jou een zoektocht te besparen, zet ik mijn aanraders op een rij. 

 

1. De reünie - Simone van der Vlugt | niveau 1 | 336 pagina’s 

Hoewel dit boek niet heel veel punten oplevert, raad ik het je wel aan om te lezen. Een vriendin leende het aan mij uit en zei dat het mij uit mijn ‘lezerssleur’ zou halen. Ze had gelijk. Dit verhaal vond ik zo spannend dat ik de film ervan niet eens durfde te kijken. Door een schoolreünie denkt Simone terug aan de verdwijning van een oud-klasgenoot. Een psychologische thriller die je beter niet voor het slapen leest. 

 

2. Het gouden ei – Tim Krabbé | niveau 3 | 98 pagina’s 

Dit boek is mijn ultieme aanrader. Ten eerste: het is een spannend boek waarvan je per se wilt weten hoe het afloopt. Daarnaast is het ook maar 98 pagina’s lang. Hierdoor lees je dit in een middag uit. Perfect dus voor de uitstellers. Tijdens het tanken, op weg naar hun vakantie, verdwijnt een vrouw die met haar man op vakantie gaat, spoorloos. Wat is er gebeurd? 

 

3. Het diner – Herman Koch | niveau 3 | 300 pagina’s 

Wanhopig op zoek naar boeken voor mijn lijst, vond ik dit boek in de boekenkast van mijn ouders. De eerste helft van het boek is vrij traag, maar de tweede helft gaat vliegensvlug. Het verhaal gaat over twee neven die iets vreselijks hebben gedaan. De vader van een van hen weet dat de jongens schuldig zijn omdat hij ze herkent van camerabeelden op tv. Tijdens een diner komt die vader steeds meer te weten over de misdaad. 

 

4. Perenbomen bloeien wit – Gerbrand Bakker| niveau 3 |143 pagina’s 

In de bibliotheek van mijn school pakte ik dit boek zonder eigenlijk goed te kijken waar het over ging. Ik had punten nodig en het was een niet al te dik boek. Een hele goede beslissing! Dit verhaal gaat over twee broers en hun vader. Hun leven verandert door een auto-ongeluk. Ze moeten leren omgaan met de gevolgen. Een ontroerend verhaal dat je beleeft door de ogen van drie hoofdpersonen.  

 

5. De aanslag – Harry Mulisch | niveau 4 | 246 pagina’s 

Hoe hoger het niveau van het boek, des te moeilijker het boek is om te lezen en hoe lastiger het wordt om er eentje te vinden waar je makkelijk doorheen komt. Dit verhaal is gelukkig goed te volgen. Het gaat over Anton. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vindt er een verschrikkelijke aanslag plaats. Zijn huis is verbrand en zijn ouders en broer worden doodgeschoten. In de loop van zijn leven komt hij steeds meer te weten over deze aanslag. Wie kan hij de schuld geven? 

 

(Door Lani van Schie)   

 

Ben jij scholier en lijkt het jou leuk ook dit soort teksten te schrijven? Wil je daarnaast goed verdienen? Kom dan ons redactieteam versterken! Je schrijft artikelen voor scholieren over allerlei onderwerpen. Mail dan naar madelief@qompas.nl of stuur ons een DM op Instagram