5 Onverwachte CV Tips voor je eerste baan

Geschreven op: 8 apr 2020
CV en Solliciteren
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Een professioneel cv maken is iets wat je zelden leert tijdens je studie. Vreemd eigenlijk want er is niets zo belangrijk om uitgenodigd te worden op gesprek dan een goed cv. Gelukkig zijn er online voldoende goede cv voorbeelden te vinden en met onderstaande tips maak jij een in no-time een professioneel cv!

 

1. Je cijfers zijn niet van belang

 

Uit onderzoek blijkt dat je behaalde cijfers niet van belang zijn voor werkgevers. Je kunt je energie beter steken in een goed cv. Uiteraard heb je een voldoende nodig voor je vak, maar naar het uiteindelijk behaalde cijfer kraait geen haan meer. Van 20.000 onderzochte vacatures werd in nog geen 2% van de gevallen gevraagd naar een minimumcijfer. In sommige branches spelen cijfers nog wel een rol: bij een vacature uit de consultancy of juridische branche wordt vaak nog wel gevraagd naar je cijferlijst.

 

2. Nevenactiviteiten

Ok dus cijfers zijn niet meer van belang, maar wat dan wel?

Werkgevers vinden het veel belangrijker wat je doet naast je studie. Een veel gehoorde klacht van recruiters is dat cv’s vandaag de dag gewoon minder onderscheidend zijn. Iedereen studeert in hoog tempo af: daarmee maak je het verschil niet meer. Met interessante bijbanen, commissies, een eigen bedrijfje of ander relevant werk kun jij je wel onderscheiden. Dit laat tevens zien dat je ook hebt gewerkt aan anders skills dan alleen inhoudelijke kennis die hoort bij je studie. Zo zorgt bijvoorbeeld het organiseren van een event ervoor dat je hebt moeten samenwerken in een team, een deadline hebt moeten halen en je verantwoordelijk bent geweest voor het behalen van een eindresultaat. Allemaal zaken die ook belangrijk zijn in je toekomstige werk.

 

3. Cv software

Een handige truc van werkgevers die het druk hebben: gebruik maken van software en algoritmes om de eerste selectie te maken. Een Applicant Tracking System ook wel ATS genoemd is software die recruiters gebruiken om te bekijken of je cv voldoet aan de eerste basis voorwaarden.

 

Waar moet je dan aan denken?

 

  • Zorg ervoor dat je de belangrijkste key words uit de vacature laat terugkomen op je cv
  • Maak niet teveel gebruik van afbeeldingen en icoontjes op je cv, dat is moeilijk om te lezen
  • Gebruik geen rare lettertypes maar hou het bij Arial of Calibri zodat je zeker weet dat de software het kan lezen

 

Dus: Niet te gek doen met je cv, het is en blijft een professioneel document.

 

4. Een moderne opmaak

Het ontwerp van je cv is belangrijker dan je misschien zou denken. Recruiters hebben namelijk weinig tijd en daarom is het slim om je cv snel scanbaar te maken.

 

Wat is belangrijk bij de layout van je cv?

 

  • Maak gebruik van kopjes en tussenkopjes
  • Gebruik veel witruimte en lijn je teksten netjes uit
  • Plaats een professionele foto van jezelf op je cv (en gebruik ‘m meteen voor je LinkedIn profiel)
  • Verstuur je cv uiteindelijk als een PDF. Op die manier weet je zeker dat er geen onderdelen verschuiven als de lezer het document opent op zijn laptop.

 

Maar hoe begin je met het maken van een modern cv? Kijk eens naar deze cv templates en maak in no-time een mooi cv.

 

5. IQ test als selectiemiddel

 

Tot slot: veel organisaties gebruiken als eerste selectiemiddel niet alleen het cv maar ook steeds vaker een IQ test of een assessment. Zo’n test wordt vaak gebruikt door organisaties die veel kandidaten hebben waar ze uit kunnen kiezen. Dus besteed ook hier aandacht aan naast het maken van je cv. Het is namelijk een feit dat als je oefent met IQ testen, je wel tot 5 punten hoger kunt scoren. IQ tests oefenen is vooral een kwestie van doen. Probeer erachter te komen welke onderdelen je moeilijk vindt en oefen daar nog een keertje extra op. Grote kans dat jij op gesprek mag komen!