Drie tips om te besparen op de verlichting in je studentenkamer

Geschreven op: 11 mei 2021
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

De verlichting is zeer belangrijk in je studentenkamer. Je wilt natuurlijk nergens een donker hoekje hebben en hiervoor is voldoende verlichting belangrijk. Zo is het goed om te kiezen voor hanglampen, hiermee kun je namelijk eenvoudig een grote ruimte verlichten. Je kunt deze exemplaren kopen bij diverse winkels. Bovendien heb je natuurlijk ook echt lichten nodig. Verlichting kan best wat energie kosten, maar met de onderstaande tips kun je hier zeker op besparen.

LED

In je studentenkamer moet je zeker geen halogeen lampen plaatsen in de armaturen die je hebt gekocht op Directlampen. In plaats daarvan moet je juist kiezen voor LED verlichting. Zulke lampen zullen er namelijk voor zorgen dat je bespaart op je energierekening. LED lampen verbruiken een stuk minder energie dan gloeilampen, vaak zul je zodoende meer dan 70 procent kunnen besparen op je energiekosten. Bovendien kun je veel langer gebruik maken van LED verlichting, de meeste exemplaren hebben maar liefst meer dan 10 duizend branduren. Het is dus ook nog eens een stuk duurzamer.

Daglicht

Eén van de beste manieren om te besparen op je verlichting is door het licht simpelweg nooit aan te hebben. Dit kun je natuurlijk doen door veel gebruik te maken van het daglicht. Hoe langer en hoe meer het natuurlijke licht in je studentenkamer komt, hoe minder je de lampen hoeft te gebruiken. Het is dus van belang dat je het licht van buiten optimaal benut. Hierbij moet je letten op je interieur. Zo is het verstandig om geen grote objecten voor de ramen te zetten, want dit zal uiteraard het daglicht blokkeren.

Uit

Natuurlijk is het aanzetten van een lamp soms nodig in je studentenkamer. Dit zal met name het geval zijn in de winter, wanneer het daglicht toch wat gelimiteerd is. Om dan alsnog te kunnen besparen op je energierekening, is het aanbevolen om het licht uit te doen als je niet op je kamer bent. Laat de lampen bijvoorbeeld niet aan staan als je even naar de supermarkt gaat. Dit kost onnodig veel energie.