Financiële grip: zo houd je je geldzaken onder controle als student

Geschreven op:
Geld en werk

Collegegeld, studieboeken, huur, boodschappen, feestjes… als student vliegt je geld er soms sneller uit dan je lief is. En met de stijgende kosten is het belangrijker dan ooit om slim met je geld om te gaan. Gelukkig kun je met een paar slimme keuzes al snel meer grip krijgen op je financiën. Check deze tips en houd je budget in balans.

Inzicht in je geld: begin met een overzicht

Alles begint met weten wat er binnenkomt en waar je geld naartoe gaat. Neem regelmatig een kijkje op je bankrekening en analyseer je uitgaven. De meeste banken hebben tegenwoordig handige tools in hun app waarmee je categorieën kunt instellen – van huur tot horeca. Dat geeft overzicht en helpt je om gerichter keuzes te maken. Zie je bijvoorbeeld dat je elke maand veel uitgeeft aan eten buiten de deur? Dan weet je waar winst te behalen valt.

Zorgen voor (meer) inkomen

Geld besparen is goed, maar (extra) inkomsten zijn natuurlijk ook welkom. Er zijn meerdere manieren om je maandbudget aan te vullen.

Met een bijbaan kun je niet alleen je budget aanvullen, maar ook waardevolle werkervaring opdoen. Kies iets dat goed te combineren is met je studie, zoals flexibel werk in de horeca of  promotiewerk als tijdelijk werk tijdens de zomervakantie of een baan als student-assistent.

Daarnaast kun je ook recht hebben op andere inkomsten vanuit de overheid. Veel studenten maken bijvoorbeeld gebruik van studiefinanciering via DUO. Controleer of je in aanmerking komt voor de basisbeurs, aanvullende beurs of lening. Let op deadlines en voorwaarden, zodat je niks misloopt. Ook kun je recht hebben op bepaalde toeslagen. Woon je op jezelf? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Ook de zorgtoeslag is voor veel studenten een welkome aanvulling. Check op de site van de Belastingdienst of je recht hebt op een toeslag en vraag het op tijd aan.

Slim uitgeven: geldstress voorkomen

Je hebt je inkomsten op orde, nu is het zaak om je uitgaven in de hand te houden. Met deze tips geef je je geld bewuster uit:

  • Maak een budget: Zet op een rij wat je vaste lasten zijn (huur, verzekeringen, abonnementen) en hoeveel je overhoudt voor variabele kosten zoals boodschappen en uitgaan en treats. Er zijn handige apps waarmee je dat overzichtelijk kunt bijhouden.
  • Kook zelf: Klinkt cliché, maar het scheelt écht geld. Zelf koken is goedkoper dan bestellen of elke dag buiten de deur eten. Maak een weekplanning en scoor aanbiedingen in de supermarkt.
  • Pas op met 'Buy Now, Pay Later': diensten als Klarna of AfterPay maken het verleidelijk om nu te kopen en later te betalen. Maar voor je het weet, stapelen de rekeningen zich op. Heb je iets niet direct nodig? Wacht even of spaar ervoor.
  • Maak gebruik van studentenkorting: Als student kun je vaak flink besparen. Denk aan kortingen op software, sportabonnementen, reizen en zelfs op festivals. Check altijd of er een studentenkorting beschikbaar is voordat je iets koopt.

Minder geldstress = meer genieten van je studententijd

Uit onderzoek van Deloitte, het Nibud en de universiteiten van Tilburg en Leiden (april 2025) blijkt dat de financiële situatie van 18- tot 24-jarigen verslechterd is. Jongvolwassenen merken minder van loonstijgingen en maken steeds vaker schulden om rond te komen. De druk om financieel zelfstandig te zijn, neemt toe.

Toch is er hoop: met een beetje overzicht en wat slimme keuzes houd je controle over je geld. En hoe meer grip jij hebt op je financiën, hoe minder zorgen je hebt. Zo kun je je focussen op wat echt telt: je studie, je ontwikkeling én het leven als student.