Het A, B, C van de leukste bijbanen

Geschreven op: 29 apr 2021
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Je studie kost je aardig wat tijd, maar ook aardig wat centen. Of je nu volledig leent of helemaal niet, en alles wat daartussen zit. Studeren en op kamers wonen vragen nu eenmaal om flink wat euro’s. Een bijbaan is voor velen een must. Maar welke? We kozen er drie op alfabetische volgorde. 

Je studeert hard, volgt alle colleges en je laptop is je grootste bezit. Die berg je dagelijks veilig op in een anti diefstal rugzak. Zo’n mooie rugzak kost geld. Net als die laptop. Dat Swapfiets abonnement is ook niet gratis en het etentje met je studiegenoten loopt ook in de euro’s. Dan zijn er nog de huur van de kamer, het collegegeld, dagelijkse boodschappen en af en toe een nieuwe sweater. Daar komen nog bijvoorbeeld een strippenkaart voor de sportschool bij en hoe vaak wordt er ook alweer een koffie-to-go gehaald? En die outdoor rugtas wil je deze zomer ook nog wel even gebruiken, het liefst ergens in het buitenland. Voor zo’n vakantie heb je ook geld nodig. 

Drie toffe bijbanen die zoden aan de dijk zetten

A

Aanverwant aan studie
Bijna afgestudeerd in een taal zoals bijvoorbeeld Engels? Dan kun je prima bijlessen gaan geven in de Engelse taal. Daar is zeker behoefte aan en je kunt aangeven wanneer je in de gelegenheid bent om die bijlessen te geven. Dat kan overigens ook prima online. Daarmee heb je die nieuwe laptoptas er zo uit. 
Datzelfde geldt voor studies waarbij bijvoorbeeld biologie of wiskunde een belangrijke basis zijn. Middelbare scholieren kunnen wel een steuntje gebruiken en daar kun jij een rol in spelen. 

B

Barista
Je begint meestal in de spoelkeuken, maar wie een beetje ambitieus is schopt het zomaar tot barista. Er zijn zo enorm veel koffiezaakjes dat je altijd wel ergens terecht kunt om de lekkerste en mooiste koffies te maken. Voordeel: je drinkt er zelf ook nog eens eentje en je kunt met een barista diploma overal terecht. Ook in het buitenland als je ooit die ambitie hebt. Leuke vakantiebaan ook. 

C

Chauffeur
Heb jij je rijbewijs al en een paar jaar rijervaring? Dan kun je als chauffeur bij verschillende bedrijven terecht. Het halen en brengen van leaseauto’s door heel Nederland is ook een optie. Dat is geen baan voor een paar uurtjes op een dag, maar vraagt vaak een of meerdere volle dagen in de week. Dat moet je je dan wel kunnen permitteren. Het levert in ieder geval heel wat werkuren op en je rijdt veelal in bijzonder mooie auto’s. Mooi meegenomen.