Het belang van een goede arbeidsrecht advocaat als je later gaat werken

Geschreven op: 12 mei 2022
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Misschien heb je er nooit aan gedacht, maar elke Nederlander behoort op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving. Er zijn maar weinig mensen in Nederland die dat beseffen en zich verdiepen in de nieuwe wetten. Toch kun je er vroeger of later mee te maken krijgen als je bijvoorbeeld door je werkgever wordt ontslagen. Je kunt ook besluiten om een studie te volgen op juridisch gebied zodat je weet wat er gaande is. Je hebt zowel op mbo, hbo als universitair niveau keuze uit diverse studies.

 

Hoe leer je rechten? Tijdens MBO rechten leer je bijvoorbeeld over het recht in Nederland, zoals strafrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en bestuursrecht. Hierna kun je werken als medewerker bij een notaris- of advocatenkantoor, gemeente of bank. Ook kun je bijvoorbeeld op hbo-niveau studeren of aan een geschikte universiteit.

 

Ga je later werken dan is het verstandig om een rechtsbijstandsverzekering te nemen. Vroeger of later krijgt namelijk iedereen in zijn of haar leven met een juridische procedure. Bij een rechtsbijstandsverzekering kan een jurist of advocaat je bijstaan in conflicten of bij schadeclaims. Die conflicten kunnen zowel in de privé- of zakelijke sfeer liggen. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met ontslag op de werkvloer. Daarbij kun je natuurlijk zelf in de materie duiken, maar die verandert regelmatig. Je kunt ook juridisch bijstand vragen bij een vakbond zoals de FNV, maar daar moet je dan wel lid van zijn. Vakbonden vragen ook een maandelijkse contributie, dat is bij de FNV zo’n 17 euro per maand. Lang niet iedereen die werkt is aangesloten bij een vakbond. Kom je dan in een ontslagprocedure terecht dan komt een goede arbeidsrechtadvocaat zeker van pas.

 

Welke studie?

Wil je bijvoorbeeld arbeidsrecht advocaat worden dan zul je hier een intensieve studie voor moeten volgen. Dat kan bijvoorbeeld door je voor een (wo) studie rechtsgeleerdheid in te schrijven. Na de studie loop je drie jaar stage bij een advocatenkantoor. Het is natuurlijk ook mogelijk om met het havo-diploma te gaan studeren en met een vwo diploma aan een universitaire studie te beginnen. In principe word je met elk profiel op de middelbare school toegelaten tot een studie rechten. Het is misschien het beste om eerst na te denken wat je wilt worden als je een rechtenstudie begint.

 

Welk beroep?

Of je nu bedrijfsjurist, advocaat of juist rechter wilt worden, het is fijn als je weet wat voor beroep je wilt gaan doen voordat je een studie begint. Dan heb je vooraf een besef van wat je kunt verwachten en kun je beter inschatten of het beroep bij jou past. Daarnaast zijn binnen elke richting ook weer specialisaties. Zo kun je terecht binnen het strafrecht, arbeidsrecht en ook de sociale advocatuur. Binnen die laatste sector kun je werken bij een juridisch loket of een rechtswinkel. Ga je verder binnen het arbeidsrecht dan kun je werken bij een advocatenkantoor of een vakbond. Kortom er is een grote diversiteit aan beroepen te kiezen als je rechten gaat studeren.