Rijden in Nederland: Over het praktijk en theorie examen voor je motor

Geschreven op: 4 mei 2022
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

In Nederland mogen we blij zijn met het openbaar vervoer dat ons vrijwel overal heen kan brengen. Toch dromen veel mensen al jaren van hun eigen rijbewijs. Het halen van je motorrijbewijs bijvoorbeeld, is iets waar veel mensen naar uitkijken. Dat is dan ook niet vreemd gezien een rijbewijs veel vrijheid geeft. Toch komt er aardig wat kijken bij het halen van je motorrijbewijs.

 

Je motorrijbewijs halen

In deze blog bespreken we wat je kan verwachten als je binnenkort voor je motorrijbewijs wilt gaan. Net zoals bij het autorijbewijs het geval is, moet je ook een theorie examen voor je motor halen. Waar er daarnaast bij een autorijbewijs maar sprake is van één praktijkexamen, moet je er voor je motor twee doen. Ook zijn er drie verschillende soorten rijbewijzen voor de motor. Welke je kan en mag halen ligt aan je leeftijd.

Leeftijden en motor rijden

Er zijn drie verschillende soorten motorrijbewijzen, namelijk: A1, A2 en A. Het onderscheid hierin zit hem in het gewicht en het maximale vermogen van de motor. A1 staat hierbij voor een lichte motorfiets. Dit rijbewijs mag je vanaf 18 jaar oud halen. Een A2 rijbewijs is bedoeld voor een middelzware motorfiets. Deze mag je halen als je 20 jaar oud bent. Het laatste soort rijbewijs, het A rijbewijs, mag je halen als je 24 jaar oud bent. Dit is het rijbewijs voor de zware motorfiets. Hoe het precies zit met het motor theorie examen lees je hieronder.

Het motor theorie examen

Als je eerst wilt gaan voor het A1 rijbewijs voor een lichte motorfiets, mag je dit al doen als je 17 jaar oud bent. Het is daarbij wel goed om te weten dat het theorie examen motor maar 1,5 jaar geldig is. Ook is het sterk aan te raden eerst je theorie geleerd te hebben voordat je in de praktijk begint. Zo kun je je geleerde kennis namelijk gelijk toepassen. Dit zorgt ervoor dat je de informatie beter onthoud.

Twee praktijkexamens

Pas als je het motor theorie examen hebt gehaald mag je beginnen met je praktijkexamens. De eerste hiervan die je moet halen is het praktijkexamen voertuigbeheersing. Hierbij gaat het om bijzondere verrichtingen. Dit examen mag je overigens wél afleggen zonder je motor theorie examen gehaald te hebben als je al in bezit bent van rijbewijs B. Dit examen wordt namelijk op een besloten terrein afgenomen. Het tweede praktijkexamen, verkeersdeelneming, mag je pas afleggen als je zowel je motor theorie examen als je praktijkexamen voertuigbeheersing gehaald hebt.

Het theorie examen en auto rijden

Er komt dus nogal wat kijken bij het halen van je motorrijbewijs in vergelijking met het autorijbewijs. Een laatste tip over het halen van je motorrijbewijs is dat een autorijbewijs hebben je kan helpen. Veel verkeersregels tijdens het motor theorie examen zijn bijvoorbeeld hetzelfde. Vergeet hierbij alleen niet ook de motor specifieke kennis goed te leren. Zo kun je binnenkort pas echt genieten van je vrijheid met een motorrijbewijs!