Studenten opgelet: zo gaat jouw energierekening omlaag

Geschreven op: 13 jul 2022
Geld en werk
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Tijdens je studietijd zwem je niet bepaald in het geld. Niet dat dat hoeft. Je studeert immers om je voor te bereiden op een tijd waarin je wel volop gaat verdienen. Maar een beetje genieten van het studentenleven hoort er natuurlijk wel bij. Behalve dat je kan besparen op boodschappen of door niet iedere avond naar het café te gaan, is je energierekening daar ook heel geschikt voor. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld.

 

Goede isolatie

Best wel een open deur, maar toch zijn veel woningen nog niet goed geïsoleerd. En dat is zonde, want goede isolatie is zowel voordeliger als beter voor je gezondheid. Er zijn veel mogelijkheden om je (studenten)huis op een betere manier te isoleren.

Een van die voorbeelden is een schuifpui. Voordelen van een schuifpui zijn onder meer dat je veel zicht naar buiten hebt en dat je makkelijk met een klein kiertje wat frisse lucht naar binnen haalt. Bovendien vallen de schuifpui prijzen goed mee. Qua isolatie zit het voordeel hem in de mogelijkheid om HR++ dubbel glas in de schuifpui te doen. Dit is momenteel het beste glas dat je kunt gebruiken.

 

Nieuwe kozijnen

Nieuwe kozijnen kan je net zo goed onder goede isolatie rekenen. Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen. De prijzen van kunststof kozijnen hoeven je helemaal geen angst aan te jagen. Als je een hele woning van kunststof kozijnen wilt voorzien, ben je wel een hoop geld kwijt. Maar voor een studentenkamer komen de kosten een stuk lager uit. Een groot raam (anderhalve meter bij twee meter) kost ongeveer 350 euro.

Kunststof kozijnen hebben zeer goede isolatiewaardes en zorgen er daarom voor dat je de verwarming een stuk lager kunt zetten. En als je last van tocht in je huis hebt, is dat voorbij nadat je kunststof kozijnen hebt laten monteren.

 

Ga slim om met stekkers

Er zijn nog meer manieren om je energierekening omlaag te krijgen. Als student zit je vaak achter een laptop, je smartphone moet worden opgeladen en de televisie maakt overuren. Een handige manier om te besparen is door de stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. De waterkoker of het koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Als je deze toch niet gebruikt, hoeft de stekker ook niet in het stopcontact. Net als je laptop, laat deze niet onnodig laden.

Dat geldt ook voor je smartphone. Laad die gewoon overdag op. ’s Nachts lijkt misschien makkelijker, maar je smartphone is in maximaal anderhalf uur vol. Best zonde voor de overige uren dat de oplader onnodig in het stopcontact zit.

 

En wat ga jij doen?

Zeker voor de eerste besparingstips zijn er wat investeringen nodig. Doe dit in overleg met je huisbaas of ouders. Een beetje huisbaas betaalt zeker mee aan een nieuwe schuifpui of kunststof kozijnen. Anders kan je altijd nog je ouders om hulp vragen.

En van het geld dat je overhoudt kan je leuke dingen doen. Daar weten studenten over het algemeen wel raad mee.