Vaste lasten als student? Houd hier rekening mee wanneer je uit huis gaat!
Wanneer je start met studeren is het niet alleen de studie die nieuw is. Er komt veel op je af, zeker wanneer je tegelijkertijd ook nog eens besluit om op kamers te gaan. Van het opbouwen van een sociaal leven, het koken van je eigen avondeten tot het opstellen van je eigen begroting. Die laatste is voor veel studenten een uitdaging, want de kosten zijn vaak hoog en onverwacht en de inkomsten niet heel veel. Daarom hier een overzicht van de zaken waarmee het goed is om rekening te houden.
Goed bereikbaar
Allereerst is het natuurlijk essentieel dat je als student goed bereikbaar bent. Niet alleen om te horen wanneer het volgende feestje of festival is, maar ook om je DigiD te kunnen gebruiken om in te loggen bij DUO en je bankzaken te kunnen regelen. Hiervoor is geen duur abonnement nodig, om je kosten laag te houden is het slim om een sim only te nemen. Voor een paar euro ben je dan klaar. Mocht je telefoon stukgaan, dan kun je een nieuwe voor je verjaardag vragen of kijken of de refurbished markt nog iets te bieden heeft. Houd in ieder geval de vaste lasten laag, dat scheelt een hoop.
Vaste lasten
Naast bovenstaande is het goed om je vaste lasten scherp te hebben. Wanneer je een kamer huurt is dit vaak inclusief de vaste lasten zoals energie, water en gemeentelijke heffingen. Maar check dit altijd bij het afsluiten van het contract, want voor je het weet komen hier onverwachte kosten uit voort. Daarnaast is het goed om een goede zorgverzekering af te sluiten, en ook direct te kijken of je hier toeslag voor krijgt. De kosten vallen dan vaak in totaal enorm mee. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering ook een must, als student kun je nog wel eens een foutje maken en het is een geruststellend idee wanneer dit dan verzekerd is. Vaak op reis? Ook daarvoor is een verzekering dan wel handig om te hebben. Naast deze vaste lasten moet je studie natuurlijk ook betaald worden. Wanneer je dit zelf dient te betalen, is het goed om hiervoor te sparen of termijnen aan te vragen. Reserveer ook een bedrag voor de literatuur, ook dat is niet gratis.
Ten slotte zijn er nog de kosten voor boodschappen, sporten, een vereniging en leuke dingen. Dit is vooraf vaak lastig in te vullen dus begroot ruim. Om in te kunnen schatten hoeveel dit bij jou maandelijks is, kun je gunstig gebruikmaken van de app van jouw bank. Per categorie kun je daar vaak zien hoeveel je waar aan uitgeeft, aan de hand daarvan kun jij dan vervolgens een goede inschatting maken. Ook de site van het Nibud kan je helpen, om bepaalde kosten te schrappen en/of grip te krijgen op je financiën. Maar blijf altijd opletten, want geld gaat er vaak zeer snel uit in een leuke tijd zoals je studententijd. Geniet van je leven als student, met een stabiele financiële basis!