De ‘that girl’-trend: alleen irritant of zelfs schadelijk?

Geschreven door: Marlinde Knop
Op: 23 jan 2023
Gezondheid en Lifestyle

‘That girl’ is een bloedmooi meisje dat om vijf uur opstaat, in haar bullet journal schrijft, lekker gaat sporten en alleen sla en komkommer eet. De rest van de dag zien we haar met haar perfecte routines en lichaam bezig zijn. Dagelijks komt ze op TikTok en andere kanalen voorbij. Hoe geloofwaardig is zij eigenlijk?  

Klopt het beeld dat die ‘that girls’ ons geven of doen ze maar alsof? Gedragen zij zich alleen voor de camera als ‘that girl’ of ook als de camera weg is? Zetten ze echt de klok om vijf uur of is dit fake? En geven die ‘that girls’ ons niet een heel ongezond beeld van de werkelijkheid? Want wie kan er leven op sla en komkommer? 

Perfect verdrietig zijn 

Nou niemand. Deze meiden geven een heel onjuist beeld van de werkelijkheid. Zij huilen ook, hebben problemen, slapen uit en kijken soms een hele dag domme films. Maar zie jij dat op sociale media? Nee! Misschien zeg jij nu dat je onlangs een ‘that girl’ zag huilen. Maar was dat echt huilen? Liep de mascara helemaal uit? Had ze rode ogen? Nee hoor, ze had nog steeds perfecte make-up. En een kleine traan rolde over haar wang. Oftewel die meiden zijn perfect verdrietig.  

Je leven is niet compleet zonder groene smoothie  

Waarom storen ze mij zo? Omdat het een levensstijl presenteert die helemaal niet haalbaar is. Door te pronken met het ideale leven kunnen anderen zich minder waardevol voelen, omdat ze nooit die normen kunnen halen. Je zou je bijna schuldig voelen als je niet de wekker zet om 5 uur om een groene smoothie te drinken. Je leven is niet compleet!  

Eetstoornissen en psychische problemen  

De ‘that girl’-trend is ook schadelijk, want hij geeft een verkeerd signaal aan meiden die te maken hebben met eetstoornissen of psychische problemen. Ze kunnen ervoor zorgen dat meisjes deze problemen juist ontwikkelen. Het doet hen denken dat als ze niet het geld of de tijd hebben om een huidverzorgingsroutine of make-up in tien stappen te kopen, ze nooit het beste uit zichzelf kunnen halen.  

Echte mensen worden gelukkig van andere zaken  

Gewone mensen worden van andere dingen gelukkig. Niet door een dag niks te eten om dun te blijven en je elke keer weer perfect voor te doen. Sporten is ook niet iets wat je per se moet doen, maar iets waardoor jij je van binnen beter voelt en waar je plezier in hebt. Dat is veel belangrijker.  

Doe waar je lol in hebt  

Natuurlijk zijn er ook positieve punten te noemen. Het is goed om vroeg op te staan, maar niet om vijf uur, en een goede ochtendroutine te ontwikkelen, want dan ben je productiever. Blijf je toch naar die ‘that girls’ kijken, houd dan vooral in gedachten dat je naar een nepwereld kijkt. Gelukkig gaat het échte leven van ‘that girls’ ook niet alleen over rozen.  

 

(Door Marlinde Knop)  

Over Marlinde Knop