Ongewoon ongesteld: dit is endometriose

Geschreven door: Mirthe van Liesdonk
Op: 8 jul 2025
Gezondheid en Lifestyle

Misschien heb je er weleens over gelezen in het nieuws: endometriose. Ofwel, extreme pijn tijdens de ongesteldheid. Het is een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen, 1 op de 10 vrouwen heeft namelijk endometriose. Daarom vertellen wij je er alles over in deze blog.

Wat is endometriose?

 Endometriose in een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot ontstekingen, littekenvorming en pijn. Klachten die vaak voorkomen bij endometriose zijn: hevige menstruatiepijn, ernstige menstruaties, darmproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Klachten die horen bij endometriose

  • Hevige menstruatiepijn
  • Veel bloedverlies
  • Buikpijn
  • Pijn tijdens of na de seks
  • Darm-/maagproblemen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Schouderpijn

Mijn verhaal: een lange zoektocht

Endometriose wordt vaak pas na 7 jaar gediagnostiseerd. Dit komt omdat endometriose bij vrouwen veel verschillende klachten kan geven. Hierdoor is er niet een duidelijk iets dat er op wijst dat je endometriose hebt. mijn zoektocht duurde dan ook 6 jaar en het begon allemaal rond mijn 12e verjaardag (het jaar dat ik voor het eerst ongesteld werd.) Ik liep jaren lang met buikklachten, was snel vermoeid en had veel problemen met mijn darmen. De artsen zeiden steeds dat het stress was, maar vanbinnen merkte ik iets anders. Na veel artsen gezien te hebben kwam dan na 6 jaar eindelijk die diagnose: endometriose.

Wat kan je doen als je denkt dat je endometriose hebt?

Denk je dat je endometriose hebt omdat je niet normaal ongesteld bent of omdat je extreem veel buikpijn hebt? Dan kan je altijd langs je huisarts gaan en aangeven dat je het idee hebt dat je misschien weleens endometriose kan hebben. Heb je andere klachten die passen bij endometriose? Ook dan kan je je huisarts bezoeken en aangeven dat je denkt dat er wat is. Je huisarts zal je dan altijd verder helpen.

Tips voor als je ongewoon ongesteld bent

  • Bespreek het met je omgeving: hoewel het misschien ongemakkelijk kan zijn om over menstruatieklachten te praten, is dat wel ontzettend belangrijk. Zo kan je er namelijk achter komen of jouw klachten normaal zijn of dat er mensen in je omgeving zijn die misschien iets vergelijkbaars meemaken.
  • Bezoek een arts: als je het gevoel hebt dat je niet normaal ongesteld bent, dan is het altijd belangrijk om een arts te bezoeken. De arts kan dan namelijk verder met je kijken of er misschien iets aan de hand is en of er misschien een oplossing is.
  • Vertrouw op je onderbuikgevoel: heb je zelf het gevoel dat er iets niet goed is in je lichaam, maar schuiven anderen het af op stress? Vertel dan dat je zelf merkt dat er iets niet goed is, en dat je veel klachten hebt. Ook kan je zelf vragen om een doorverwijzing naar een gynaecoloog om daar je klachten te laten onderzoeken.
  • Neem een kijkje op de website: Homepage - Endometriose stichting (powered by e-captain.nl) op deze website staat veel informatie over endometriose en de klachten die daar bijvoorbeeld bij horen. Ook kan je er een test doen die je er mogelijk op kan wijzen dat je endometriose hebt.

Over Mirthe van Liesdonk