Nooit meer muizen, ratten en vlooien in je studentenhuis!

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 26 nov 2021
Op kamers

Zit je net lekker met je huisgenoten te Netflixen, hoor je ineens gepiep uit de keuken komen. Gillend springt iedereen omhoog op de bank. Niemand durft te gaan kijken. Hoe krijg je die beesten weg? Lees wat Kim deed aan het ongedierte in haar studentenhuis.

 

Muizen in het broodrooster

De meest voorkomende soort ongedierte zijn muizen. Muizen komen vooral op rommel en etensresten af. Laat dat nu net een gouden combinatie zijn in een studentenhuis. Muizen kunnen zich met hun flexibele lichaam door de kleinste gaatjes wurmen. En ja, ook op vijfhoog vind je muizen. Het broodrooster in het huis van mijn vriendin deed het ooit niet meer. Bleek er een dode muis in te zitten.

 

Lever de muizen af bij je vervelende buren

Het goede nieuws is: muizen bestrijden kun je zelf. Bijvoorbeeld met een muizenval. Lok de muizen met een beetje pindakaas of een spekblokje. Dierenvrienden opgelet: er bestaan ook muizenvallen waarmee je de muis levend vangt. Zo kun je hem dus levend bij je vervelende buren brengen en heb jij er geen last meer van. Een andere optie is om overal lokdoosjes neer te leggen. Door het gif in deze doosjes gaan de muizen dood. Dit kan alleen enige tijd duren en soms even stinken.

 

Voedsel op de grond voor de hele mierenkolonie

Mieren, reuzenuttig die kleine beestjes, maar liever alleen buiten. Helaas komt het in verschillende huizen voor dat er een spoor van de pizzadoos naar een klein gaatje onder de deur loopt. Nadat mieren voedsel hebben gevonden, maken zij een geurstofspoor aan. Zo hoeven de andere mieren alleen dit spoor maar te volgen om bij de lekkere hapjes op jouw vuile vloer uit te komen.

 

Citroenafwasmiddel, koffieprut en komkommers

De vloer schrobben helpt, maar als je daar geen zin in hebt doorbreek je het geurspoor door wat koffieprut of een komkommerschijfje op het pad te leggen. Mieren hebben een hekel aan citroengeur. Beetje afwasmiddel op de vloer doet wonderen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een mierenlokdoos kopen of los gif strooien. De mieren nemen het mee naar hun nest en doden ook de andere mieren.

 

Een nestje fruitvliegjes in je kiwi

Heb je de mieren en de muizen bestreden en til je een perzik op van je fruitschaal, komt er een walm van fruitvliegjes naar boven. Getver. Ze zijn met zoveel, omdat fruitvliegjes honderden eitjes tegelijk kunnen leggen. Soms ook letterlijk in je fruit. Ooit sneed ik een kiwi open en kwam er een fruitvliegjesnest tevoorschijn.

 

Fruitvliegjes houden niet van tocht en niet van salie

Maar ook tegen fruitvliegjes is iets te doen. Een makkelijke oplossing is om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht. Een tweede oplossing is om een kruidenplantje direct naast je fruitmand neer te zetten. Denk aan dille, basilicum of salie. Deze geur vinden ze namelijk niet fijn. Je fruit op tijd opeten of weggooien en je keuken schoonmaken helpt natuurlijk ook altijd. Maar ja…  

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.