Onmisbaar in je kamer: goed licht

Geschreven op: 26 apr 2022
Op kamers
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Onmisbaar in je kamer: goed licht

Leuk zo’n studentenkamer, maar meestal ook een beetje sfeerloos. Zeker als je er net bent komen wonen. Hoe zorg je er nou voor dat je kamer wat gezelliger wordt, zonder al teveel geld uit te geven? Het antwoord is niet het neerzetten van een sh*tload aan kamerplantenplanten, hoewel dat natuurlijk altijd helpt - maar duur, en ook niet het kopen van meer kussens op de bedbank, hoewel dat ook bijdraagt - maar ook duur. Nee, de allerbeste manier om je huis een stuk gezelliger te maken is even te kijken naar je verlichting.

 

Als je nieuwe lampen gaat kopen voor in je kamer is het slim om van tevoren te kijken waar je de lampen gaat plaatsen en hoeveel licht je op die plekken nodig hebt. Bedenk ook met welk doel je het licht plaatst, wil je graag een lamp om bij te kunnen studeren, of kies je voor verlichting om een eyecatcher letterlijk in de spotlight te zetten?

 

Het licht van nu en de toekomst

Vergeet het peertje in de schemerlamp, maar ga voor LED verlichting. Er zijn verschillende soorten LED verlichting. Van de lampjes aan een slinger die je boven je bed kunt hangen (of in de kerstboom natuurlijk) tot aan spots die je in in de muur of het plafond kunt maken. De inbouwspot zaagmaat 55mm is perfect om je kamer mee te verlichten, boven je bureau te plaatsen, of in je kledingkast te verwerken zodat je goed zicht hebt op je garderobe als je ‘s avonds gauw wat uit de kast moet trekken voor een onverwachte stapavond.

 

Heb je extra licht in de badkamer nodig? Ga dan voor speciale badkamer spotjes, die ervoor zorgen dat je veilig kunt douchen. Het voordeel van inbouwspots is dat er geen uitstekende delen aan deze lampen zitten en dat je dus én minder hoeft af te stoffen én meer ruimte overhoudt in je altijd te kleine studentenkamer.  Mag je geen inbouwspots in je kamer bouwen? Wijs je huisbaas dan op de vele voordelen van het gebruik van inbouwspots, zoals de besparing van energiekosten en de voordelen voor het milieu. Nee heb je, ja kun je krijgen toch?

 

Zuinig in gebruik

Een ander groot voordeel van het gebruik van spots is dat ze erg zuinig in gebruik zijn, want er wordt dus gebruik gemaakt van LEDverlichting. Maar LEDverlichting is toch hartstikke lelijk? Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig is de techniek wat verder, en zijn er spots in verschillende kleurwarmtes te koop. Bovendien kun je ook dimmers op de spots aansluiten, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel licht er van de spotjes afkomt. Zo kun je het licht dimmen om in de avond een gezellig knus sfeertje in je kamer te creëren als er een date op bezoek is en juist wat feller zetten als je gaat studeren.

 

Door van tevoren goed na te denken over waar je de spotjes in je kamer plaatst, kun je met een klein budget je kamer snel omtoveren tot een sfeervolle plek waar al je vrienden zich helemaal thuis voelen.