Studeren in... Amsterdam

Geschreven op: 1 apr 2021
Op kamers

Gezellige kroegen, beroemde musea en sfeervolle grachten. Niet voor niets dus dat Amsterdam wordt bestempeld als 4e studentenstad van Europa (Parool, 2018). Daarmee scoort de stad het beste van alle Nederlandse steden met een universiteit.

Minpuntje is wel dat een kamer niet makkelijk te veroveren is. Van de 100.000 studenten in Amsterdam, woont minder dan de helft in de hoofdstad. Aan het opleidingsaanbod ligt het in ieder geval niet. Zo zijn er maar liefst 31 onderwijsinstellingen waar je terecht kunt voor jouw studie!

Voorzieningen & vertier in Amsterdam

Aantal inwoners  863.202
Aantal studenten 108.42
Aantal studenten wonend in Amsterdam   47.168
Aantal hogescholen en universiteiten 31
Aantal bioscopen 22
Aantal cafés 1.060
Aantal musea 70
Aantal theaters 45

Deze studenten gingen je voor!

Sarah - ASC / AVSV Amsterdam

Sarah: "Afgelopen september ben ik lid geworden van het A.S.C./A.V.S.V. .Direct mocht ik al genieten van al het moois dat de vereniging te bieden heeft: lustra, borrels, diners en allerlei activiteiten met je dispuut, zoals weekenden weg samen. Ik wilde alles uit mijn studententijd in Amsterdam halen, wat de reden is dat ik me inschreef voor deze vereniging. Als lid kom je aan in een omgeving met dispuut- en jaargenoten waarmee je de geweldige stad leert kennen en alle evenementen van het A.S.C./A.V.S.V. meemaakt. Hierdoor ontstaan vriendschappen die me erg dierbaar zijn! Ik wilde zelfstandig worden in mijn studententijd in Amsterdam, en het A.S.C./A.V.S.V. heeft mij geholpen die zelfstandigheid te ontwikkelen doordat ik door de vereniging een studentenhuis heb gevonden. Ik geniet dankzij de vereniging nog meer van mijn studententijd, die wordt verrijkt door de herinneringen die ik maak met mijn huisgenoten en dispuutgenoten: tijdens feesten op de sociëteit, studeren op de universiteit of thuis op de bank. Ik gun iedere opkomende student dit ook!"

Sophie - NONOMES -

Sophie (20 jaar) studeert politicologie aan de UvA en is lid bij S.V.A.A. NoNoMes. NoNoMes is een gezelligheidsvereniging met een eigen sociëteit in hartje Amsterdam. 
“Afgelopen zomer heb ik bewust voor NoNoMes gekozen, omdat het een vereniging is die klein genoeg is om elk gezicht te herkennen, maar groot genoeg is om op iedere borrel nieuwe mensen te spreken. De intieme sfeer trok mij erg aan. Met een wekelijkse borrel op dinsdag, gala en diners op luxe locaties en onze eigen feestweek, de Warmoesweek, heb ik zeker geen spijt van die keuze. Vrienden maken voor het leven is een beetje een cliché voor verenigingen, maar daarom niet minder waar. Ik ervaar veel steun en gezelligheid van de vrienden die ik heb gemaakt en het is een goede afleiding voor de sleur van het studeren. Daarnaast bouw ik waardevolle connecties op voor zowel nu als later in mijn carrière. Ik kan echt niet wachten tot ik weer met een biertje op de borrel kan staan en kan genieten van de rest van mijn studententijd!’’

Tom - LANX 

Tom (19 jaar) zit in zijn tweede jaar van Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit en is tevens lid geworden van L.A.N.X.
“Vorig jaar ben ik lid geworden van L.A.N.X. en viel ik direct met mijn neus in de boter. Dit jaar vieren wij namelijk ons lustrum. Hierdoor zijn er naast de reguliere activiteiten en borrels ook veel activiteiten omtrent het lustrum. We gaan op lustrumwintersport, er is een terreinweek in de zomer en er zijn verschillende lustrumborrels. Heel veel van deze activiteiten zijn helaas verplaatst naar volgend jaar, maar dat gaat de pret niet drukken. Naast deze activiteiten zijn er ook reguliere activiteiten zoals de borrels twee keer per week (bijna altijd met een vrouwendispuut), gala, hockeyweekend en het gezamenlijk vieren van bijvoorbeeld carnaval. Ik ervaar mijn lidmaatschap als een enorme verrijking van mijn studententijd. Niet alleen in het opzicht van het alle festiviteiten die plaatsvinden, maar ook heeft het toegevoegde waarde voor mijn ontwikkeling. Ik heb nu al enorm veel dingen meegemaakt die ik nooit zou meemaken als ik niet lid zou zijn geworden. Daarnaast heb ik door mijn dispuut een kamer gevonden in hartje Amsterdam. De combinatie van een studie volgen (en ook daadwerkelijk punten halen) en lid zijn is heel erg makkelijk vol te houden. Er wordt altijd rekening gehouden met tentamens en er is altijd iemand om een koffietje mee te drinken tijdens het studeren in de UB.”