Waarom is huisvesting tegenwoordig een urgent probleem voor veel studenten?

Geschreven op: 15 mrt 2022
Op kamers
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat studenten tijdens hun studie thuis blijven wonen omdat ze geen geschikte en betaalbare huisvesting kunnen vinden. In dit artikel bekijken we waarom dat zo is en waarom het probleem niet opgelost wordt.

 

undefined

De prijs van een kamer

Als je een student bent, moet je natuurlijk het grootste gedeelte van je tijd besteden aan je studie. Afhankelijk van hoe belastend de studie is, heeft een student soms ook nog tijd voor een bijbaantje om wat extra inkomsten te verzamelen. Op dit moment besteden studenten gemiddeld 46% van hun totale inkomen aan de huur va een kamer. In 2019 was dat nog 43%.

 

Veel mensen beseffen niet dat daar nog veel extra kosten bij komen, zoals een studenten inboedelverzekering. Als huurder moet je deze namelijk altijd zelf afsluiten om je eigen spullen te verzekeren, dat is voor studenten niet anders. De kosten voor een studenten inboedelverzekering zijn gelukkig vrij laag, maar bij het budget van een student telt iedere euro mee.

 

Dit is voor de meeste studenten geen aantrekkelijk plaatje. Zij kunnen een studentenwoning niet betalen, omdat ze dan niet genoeg inkomen overhouden om andere vaste lasten, hobby's, kleding en uitgaan van te betalen. Het is het niet waard om zo veel geld uit te geven aan een studentenwoning als je er zo veel andere dingen voor moet opgeven. Thuis blijven wonen en gratis met het openbaar vervoer op en neer reizen, is dan een aantrekkelijkere optie.

 

Moordende concurrentie en stagnerende doorstroom

Voor veel studenten wordt het vinden van huisvesting bemoeilijkt omdat het nu eenmaal ontzettend druk is op de markt. Nieuwe studenten willen meer dan ooit hun ouderlijk huis verlaten, waardoor er bij sommige studentencomplexen wachtlijsten van meer dan honderd zoekenden zijn. De kans dat je als student wordt uitgekozen om zo'n woning te betrekken, is daardoor nihil.


Daarbij komen er ook ieder jaar een heel aantal buitenlandse studenten naar Nederland. Technische universiteiten zoals die in Delft en Nijmegen bieden studies met internationale allure aan, waarbij ze echt hun best doen om de slimste studenten naar hun campus te lokken. Soms krijgen deze studenten voorrang bij een studentenwoning. Zij hebben immers niet de mogelijkheid om hij hun ouders te blijven wonen en (tijdelijk) op en neer te reizen.

 

Tot slot zijn er ook veel niet-studenten die nog wel een studentenwoning bezet houden, omdat zij geen geschikte woning kunnen vinden. Het verschil tussen de huur die ze nu betalen en dat wat ze zouden moeten betalen voor een starterswoning is veel te groot. Zij blijven liever nog even op hun oude plekje zitten. Studenten die wel bereid zijn om te verhuizen én te betalen moeten soms noodgedwongen toch in hun studentenwoning blijven, omdat ze de financiering van een koophuis niet rond kunnen krijgen.

 

Waarom het probleem niet opgelost wordt

In de afgelopen jaren zijn er al meerder malen oplossingen voor het probleem rondom studentenhuisvesting gepresenteerd. Op dit moment is er in Nederland een tekort van ongeveer 40.000 studentenwoningen en de meeste plannen willen ervoor zorgen dat dit tekort in 10 jaar tijd wordt weggewerkt. De meeste van deze plannen zijn ambitieus, maar ze lopen allemaal tegen hetzelfde probleem aan. Niemand ziet het zitten om goedkope studentenwoningen te bouwen, omdat het rendement gewoonweg heel laag is. Het levert aan het einde van de streep dus heel weinig op.

 

De studentenwoningen die wel worden gebouwd, is de huurprijs aanzienlijk hoger dan bij andere aanbieders. Een goed voorbeeld daarvan is The Student Hotel, waarbij (voornamelijk internationale) studenten een hotelkamer kunnen huren voor de periode dat zij in Nederland komen studeren. De gemiddelde prijs van zo'n kamer ligt tussen de €800 en €1200 wat voor de meeste studenten niet binnen hun budget past. In het zomerseizoen, wanneer de universiteiten en hogescholen dicht zijn, worden de kamers weer voor een dagprijs aan toeristen verhuurd.

 

Daarbij is het bouwen van nieuwe woningen niet voldoende. De vraag neemt namelijk net zo hard toe als het aanbod. Het ministerie van Onderwijs heeft voorspeld dat er in het studiejaar 2024-2025 ongeveer 103.000 studenten zullen beginnen aan een studie, waarvan ongeveer de helft op zoek zal gaan naar een studentenwoning. Het tekort aan studentenwoningen zal met een bouwtempo van ongeveer 20.000 woningen per jaar en deze toestroom van nieuwe studenten, altijd ongeveer rond de 45.000 blijven hangen.