Zo kun jij eenvoudig milieubewuster leven

Geschreven op: 1 apr 2021
Op kamers

Gaby Liao (6 vwo) is vrijwilliger bij Trashless Earth, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het verminderen van plastic afval. Ze kwam erachter dat duurzamer leven voor scholieren eigenlijk niet zo moeilijk is. Als jij ook wilt bijdragen aan ons milieu, heeft zij acht tips om een begin te maken!

1. Maak gebruik van een lunchset die je kunt afwassen

Ik zie zelf nog regelmatig jongeren, die hun lunch elke dag meenemen in een boterhamzakje. Per jaar zijn dat voor 40 weken school 200 plastic zakjes, die je daarna weggooit. Dit kun je vermijden door geheel over te schakelen naar een broodtrommel. Hetzelfde geldt voor een het gebruik van plastic flesjes.

2. Stel de dark modus in op je telefoon

Wist je dat je telefoon minder snel leeg raakt, als de dark modus is ingeschakeld? Bij zwarte en donkere schermen is het energieverbruik namelijk minder dan bij lichte en witte schermen. Het is ook nog eens beter voor je ogen.

3. Klaar met opladen? Stekker uit het stopcontact!

Opladers die in het stopcontact blijven zitten, verbruiken nog steeds elektriciteit, ook al gebruik je ze niet. Dit heet sluipverbruik of stand-by en zorgt voor onnodig stroomverbruik. Het is ook belangrijk dat je het licht uit doet in de kamer, als je weggaat.

4. Geef je spullen en kleding een tweede leven

Het is zonde om kleding onnodig weg te gooien, terwijl er op veel plekken in de wereld hieraan een tekort is. Gelukkig bestaan er websites als Marktplaats en Vinted, waar je je kleding gemakkelijk kunt verkopen. Op deze manier verdien je er ook nog wat aan. Spullen die je niet meer gebruikt, kun je afleveren of laten ophalen door de kringloopwinkel.

5. Ga niet naar de supermarkt met een lege maag

Grote kans dat je met veel meer thuiskomt, als je boodschappen gaat doen met honger. Je móet die zakken paprikachips dan gewoon kopen, ondanks de grote voorraad naturel chips thuis. Dit leidt tot een grotere kans op geld- en voedselverspilling.

6. Fiets, loop of ga met het ov naar school

Hoewel het relaxed is als je met de auto wordt gebracht, is het beter met de fiets, te voet of met het ov naar school te gaan. Hierdoor help jij met het verminderen van de CO2-uitstoot en het broeikaseffect.

7. Knutsel met afvalproducten

Deze tip is ideaal voor creatievelingen. Kijk eens wat je nog kunt maken van oude dozen, blikjes of andere verpakkingen. Vroeger maakte ik zelf penhouders met toiletrollen en een schoenendoos, in plaats van ze te kopen. Met een vleugje decoratie ziet dat er ook nog eens leuk uit. Je hergebruik je troep en sluit daarmee de (afval)kringloop.

8. Eet zo min mogelijk vlees

De verleiding om een lekker biefstukje te eten is soms groot. Helaas vergt de productie van vlees veel water en landbouwgrond om voer op te verbouwen. Daarnaast is het verbouwen van vlees verantwoordelijk voor 40 procent van alle broeikasgassen. Probeer ook eens iets vegetarisch of biologisch in plaats van de Burger King.