4 tips voor het productiever maken van je thuisstudie

Geschreven op: 1 apr 2021
Studeren en Studentlife
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Nu je thuis colleges volgt en studeert, is de productiviteit waarschijnlijk ver te zoeken is. Zo hang je tussen de Zoom-meetings vast wel eens een wasje op, ben je ook vaak je maaltijd voor de avond aan het bedenken, klets je bij met je huisgenoten en doe je af en toe een boodschapje. Hoe blijf je productief tijdens een studiedag thuis? Wij geven je 4 tips! 

1. Schets een duidelijke verwachting voor jezelf

Het is goed om te weten wat er precies van je verwacht wordt op een dag. Daarom is het schetsen van verwachtingen, door bijvoorbeeld het maken van een to-do lijstje, een goede manier om aan de slag te gaan. Met een to-do lijst kun je aan de slag en weet je wat er van je verwacht wordt. 

Naast het schetsen van duidelijkheid is het belangrijk dat je bent voorzien van goede apparatuur in huis. Zo kan je een laptop huren of tablet huren. Hiermee kun jij thuis op de juiste software programma's werken. Dit maakt je productiever dan wanneer je zelf alles moet installeren of op een oude langzame laptop aan de slag moet.

2. Zie thuisstudie als een gewone studiedag

Als je thuis studeert is de afleiding groot en de overgang tussen studie en privé klein. Dit zorgt ervoor dat het stellen van grenzen lastig is. Wij snappen heel goed dat het studeren in trainingsbroek een stuk relaxter is. Toch zorgt het er niet voor dat je productiever bent. Het is juist goed om te handelen alsof je naar de universiteit of de bieb gaat. Kleed je normaal aan en houd een studieschema aan. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat het helpt om een stukje te gaan lopen of fietsen voordat ze thuis opstarten. Zo krijgen ze toch het gevoel dat ze naar de universiteit reizen. 

3. Maak de progressie zichtbaar

Door je resultaten en doelen te zien, blijf je actiever. Vooral wanneer je in een werkgroep werkt vanaf verschillende locaties, is het belangrijk dat je de progressie van het team blijft zien. Het zal een verschil maken wanneer je tijdens een Zoom-call je voortgang zichtbaar maakt. Zo kun je met verschillende programma’s een gezamenlijke to-do lijst maken. Je maakt niet alleen jezelf productiever, maar zorgt er ook voor dat je je studiegenoten stimuleert. 

4. Houd contact 

Omdat je nu thuis aan het studeren bent, kan het zijn dat je jouw medestudenten minder spreekt. Hierdoor mis je het praatje tussen colleges door of het gesprek tijdens de middagpauze. Toch is het van belang dat je met je medestudenten in contact blijft, ook buiten je studie om. Je kunt ze daarom gerust een keertje bellen om een beetje bij te kletsen. Wonen jullie in dezelfde stad? Spreek dan af om samen te studeren of in de pauze een koffietje te halen en een rondje te lopen: alles volgens de strenge corona regels natuurlijk. Door even aan iets anders te denken, kun je daarna weer productief aan de slag. 

Wij hopen dat het met deze vier tips lukt om productiever te blijven, zodat je richting de zomervakantie een goede eindsprint kunt trekken.