Een mbo en een hbo-studie combineren. Iets voor jou?

Geschreven op: 29 apr 2021
Studeren en Studentlife

Ilse van der Velden (21) combineert een mbo- met een hbo-studie: een zogeheten mhbo. Ze doet mhbo Journalistiek en Communicatie. “Ik wilde niet vier jaar naar het mbo.”

Hoe kwam je bij een mhbo-studie?

“Nadat ik stopte met mijn studie mbo-vliegtuigtechniek ging ik terug naar de decaan van mijn oude middelbare school. Ik wilde wat advies omdat ik nog maar weinig tijd had om me in te schrijven. Op internet zagen we een mhbo-studie voorbijkomen. Ook de decaan had daar nog nooit van gehoord.”

Waarom koos je voor deze studie?

“Voor de mhbo-opleiding deed ik mbo-vliegtuigtechniek. Dit vond ik heel leuk, maar ik haalde het niet. Ik wilde niet meer vier jaar naar het mbo, drie jaar vond ik beter. Sommige studies duren maar twee jaar. Journalistiek trok mij erg aan dus daar heb ik toen voor gekozen. Daarna kon ik doorstromen naar het hbo.”

Wat kun je verwachten bij deze studie?

“We kregen hbo-vakken, zoals Psychologie en Nederlands op hbo-niveau. Bij hbo-opleidingen moet je een taaltoets halen. Op het mbo is deze taaltoets niet verplicht. Wij werden zo goed mogelijk voorbereid, zodat we op het hbo de toets zouden halen.” 

Hoe was je stage op het mhbo?

“Het is de bedoeling dat je twee stages loopt tijdens de opleiding. Mijn eerste stage deed ik bij MediaWise, een organisatie die jongeren in justitiële jeugdinstellingen helpt met communiceren en mediatechnieken. Mijn tweede stage deed ik bij Corendon. Ik was hier de eerste communicatiestagiaire.”

Tickets regelen voor Anna Nooshin

“Ik moest onder andere intranet bijhouden. Dat is een website voor medewerkers. Daarnaast schreef ik opzetjes voor de vacatureteksten van werkenbijcorendon.nl. Ik bereidde persreizen voor en onderhield contact met mensen van de pers. Ik kwam hierdoor in contact met managers van grote artiesten en influencers zoals Anna Nooshin. Ik regelde hotels en vliegtickets voor hen. Het was echt een superleuke stage, waar ik onwijs veel geleerd heb.

Wat ben je na je mhbo studie gaan doen?

“Na mijn mhbo studie wilde ik graag de luchtvaart weer in. Daar heb ik altijd een grote passie voor gehad. Die opleiding was erg zwaar. Ik viel af bij het eerste jaar en ben daarna Creative Business gaan studeren. Heel leuk! Ik heb geaccepteerd dat de luchtvaart hem niet gaat worden voor mij.”

Wat was het grootste verschil tussen mhbo en hbo?

“De overstap van mhbo naar hbo was minder groot, omdat ik goed was voorbereid. Het grootste verschil was het halen van deadlines. Op het mhbo had je een deadline, maar daar viel altijd wel over te praten. Op het hbo zijn alle deadlines voor iedereen gelijk. Wat overeenkomt is de manier waarop je verslagen moet maken inclusief bronvermelding.”

Wat wil je na je hbo-opleiding gaan doen?

“Ik zie mijn carrièremogelijkheden positief in omdat mijn studie heel breed is. Hierna wil ik misschien nog een bachelor in Ruslandkunde gaan doen. Ik vind de politiek en cultuur heel interessant. Later wil ik graag in de pr of woordvoering werken.”