Studeren in België: superleuk, goedkoop en dichterbij dan je denkt!

Geschreven op: 15 mrt 2022
Studeren en Studentlife

Heb jij wel eens gedacht aan studeren in België? Het is veel goedkoper, je vindt snel een kamer en uitgaan is altijd feest.

 

1. Studeren in België is veel goedkoper

Niet alleen betaal je de helft minder collegegeld, ook je studiekosten zoals boeken en materialen zijn veel goedkoper in België. Als student krijg je daarnaast veel korting op openbaar vervoer, sport en cultuur.

 

2. Colleges zijn gewoon in het Nederlands

Je hoeft niet bang te zijn dat je ineens Frans moet kunnen. In Leuven, Gent en zelfs in Brussel is de voertaal bij veel studies Nederlands (en soms Engels).

 

3. Het onderwijs is kwalitatief goed

Diploma’s in België en Nederland zijn gelijkwaardig. Je kunt dus makkelijk overstappen, ook als je een master wilt doen of als je naar een ander Europees land wilt. 

 

4. In België is geen numerus fixus

Wil jij Geneeskunde of Tandheelkunde studeren en heb jij je aangemeld in Nederland? Dan mag jij je voor deze studies ook in België inschrijven.

 

5. Makkelijk een kamer voor weinig geld

Woningen zijn makkelijker te vinden dan in Nederland en een stuk goedkoper. Gemiddeld 350 euro. Hospiteren bestaat niet in België.

 

Wat vinden de Nederlandse studenten Niek, Jadzia en Lobke van studeren in België? Lees hier hun verhaal.

 

Niek Sanders (23) studeert aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. In België duurt een hbo drie jaar in plaats van vier. ‘Als je hier een café binnenkomt, is het altijd vol en zie je altijd bekenden.’

 

Lobke Bink (25) deed eerst mbo in Nederland, daarna deed ze haar hbo aan de Erasmushogeschool in Brussel. Ze houdt van de bourgondische levensstijl. ‘Belgen zijn over het algemeen wat zachter dan Nederlanders.’

 

Jadzia van Mersbergen (20) ging van mavo, havo naar vwo en voelde zich aan de AP Hogeschool Antwerpen meer thuis dan in Nederland. ‘Er is veel persoonlijke begeleiding en er zijn veel Nederlandse studenten.’