Studiekeuze dilemma’s die elke scholier herkent

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 26 apr 2023
Studeren en Studentlife

Veel studiekiezers worstelen met keuzes. De keuze is tegenwoordig zo groot en uitgebreid dat je soms niet meer weet waar je moet zoeken. Je hebt veel verschillende interesses of misschien weet je helemaal niet waar je interesse ligt. Het kiezen van het een betekend misschien wel het uitsluiten van het ander. En dat kan erg lastig zijn. Maar gelukkig ben je niet de enige. Elke studiekiezer worstelt met studiekeuze dilemma’s.

Studeren of een tussenjaar?

Een dilemma waar veel scholieren mee worstelen is de vraag of ze willen studeren of een tussenjaar willen nemen. Er zijn veel voor- en nadelen aan het nemen van een tussenjaar. Zo kan het bijvoorbeeld een financiële reden zijn, wil je de wereld eerst zien voordat je gaat studeren, of je weet nog niet wat je wil studeren. Je bent niet de enige die worstelt met deze gedachten. Twijfel je nog over wat je wil doen? Lees hier het blog over de voor- en nadelen van het nemen van een tussenjaar.

Een Engelstalige studie of een Nederlandstalige studie?

Wanneer je hebt besloten dat je wil gaan studeren, is de vraag natuurlijk wat je gaat studeren. En dan komt daar nog eens bij kijken dat je moet beslissen of je de studie in het Nederlands of in het Engels wil volgen. Allemaal lastige keuzes! Misschien weet je al dat je later graag bij een internationaal bedrijf wil werken. Dan is het vanzelfsprekend om de studie in het Engels te volgen. Maar weet je dit nog niet zeker? Denk er dan eerst goed over na.

Studeren in een andere stad of studeren in mijn eigen stad?

Veel studenten kiezen ervoor om naar een andere stad te verhuizen. Soms is dit uit noodzaak, omdat hun droomstudie aan de andere kant van Nederland is. Maar soms kiezen studenten er ook voor om een nieuw avontuur aan te gaan in een andere stad. Een nieuwe stad en studie kan veel indrukken geven, maar je leert er ook enorm veel van. Je gaat op kamers en leert veel nieuwe mensen kennen. Er komt veel kijken bij het wonen in een andere stad, zoals een nieuwe baan zoeken en misschien ook wel een nieuwe sport. Denk er van te voren goed over na of dit iets voor jou is!

Je bent niet de enige die worstelt met dit soort dilemma’s! Zit je in de knoop met je eigen gedachtes? Praat er met andere over! Stap bijvoorbeeld op iemand of op jouw school die hierover gaat, of praat met vrienden en familie. Op deze manier maak je een weloverwogen keuze.

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.