Thuis productief studeren doe je zo

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 7 jan 2022
Studeren en Studentlife

Het thuiswerken en studeren is weer begonnen. We dachten dat we dit nu wel achter ons hadden gelaten. Kun jij wel wat support gebruiken met je thuisstudie? Lees dan deze tips.   

 

1. Blijf in contact en werk samen  

Met je projectgroepje, of team op afstand samenwerken gaat nou eenmaal lastiger dan face-to-face. Ook al verloopt het stroef, blijf toch in contact. Vraag ook om hulp als het niet duidelijk is. De meeste mensen zijn bereid om anderen te helpen, blijkt uit onderzoek. Beantwoord zelf ook hulpvragen van anderen. Iedereen zit in dezelfde situatie en samen kom je verder.  

 

2. Blijf niet stil zitten  

Ook al gaat een groot deel van de dag op aan studeren en werken, veel studenten hebben nu ook tijd over. Reistijd is weggevallen en sporten in groepsverband kan niet meer. Dit betekent niet dat je stil moet gaan zitten. Volg bijvoorbeeld een cursus of een online training.  

 

3. Luister die goeie podcasts  

Er zijn talloze interessante podcasts, zoals: Omdenken, Eindbazen en Stuff you should know. Wil je meer ideeën over wat je allemaal kun doen? Lees dan het artikel: ‘Zit niet stil tijdens de coronacrisis! Acht tips voor zelfontwikkeling.’  

 

4. Blijf in contact met je vrienden   

Sociale contacten zijn essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Het is daarom helemaal niet gek als je je, nu dit alles wegvalt, soms niet helemaal lekker voelt. Zo’n dipje is normaal en iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Probeer er niet aan toe te geven. Ga toch naar buiten, ook al wil je niet.  

 

5. Zet je berichtgeving op je telefoon soms uit 

De hele dag door ontvang je meldingen op je telefoon. Ook vervelend nieuws komt veel voor. Dit helpt niet altijd om een positieve mindset te behouden. Sterker nog: je kunt er zelfs minder productief van worden. Laat dat nieuws soms even voor wat het is en ga iets anders doen.  

 

6. Denk ook aan de positieve kanten 

Hoewel iedereen begrijpt dat online studeren echt niet altijd leuk is, hoeft niet alles negatief te zijn. Bekijk het van de positieve kant. Je hebt meer tijd om thuis te sporten of een rondje hard te lopen. Daarnaast kun je een heerlijke lunch maken voor jezelf op de tijden dat je dat zelf wilt. Er wordt meer zelfstandigheid van je gevraagd en daar leer je van.   

 

7. Ga naar buiten   

Soms ben je overdag snel afgeleid en in de avond kun je ineens niet meer ontspannen. Loop daarom na je ontbijt een blokje om, alsof je naar je studie gaat. Doe hetzelfde wanneer je klaar bent met leren. Het klinkt misschien stom, maar kan zeker helpen om je concentratie te verbeteren. Psychologen zeggen dat dit ook beter werkt om een scheiding aan te brengen tussen vrije tijd en studie.  

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.