Waarom je voor een Engelstalige studie zou moeten kiezen!

Geschreven door: Kim Tijssen
Op: 22 jun 2023
Studeren en Studentlife

Het kiezen van een studie is best moeilijk. Het kan veel stress opleveren. Je maakt een keuze voor de komende 3 of 4 jaar. Misschien weet je al wat je leuk vindt, of heb je juist nog geen idee wat je wil gaan kiezen. En dan komt er nog een keuze bij kijken: volg ik mijn studie in het Nederlands of in het Engels? Er zijn momenteel talloze studies in het Engels te volgen. In 2022 was 40% van de 489.300 eerstejaars studenten internationaal. Reken maar uit hoeveel Engelse studies dat zijn!

Wij snappen dat het moeilijk is om te kiezen en zetten de voor- en nadelen van een Engels studie voor je op een rijtje:

Mr & Mrs worldwide!

Engels is een veel gesproken taal: Engels is de op twee na meest gesproken taal ter wereld en wordt wereldwijd gesproken door meer dan 1,5 miljard mensen. Als je je goed verstaanbaar kan maken in het Engels kan dit tot nieuwe mogelijkheden leiden voor communicatie, reizen en bedrijven.

Carrièremogelijkheden

Het kan je carrièreperspectieven verbeteren: veel werkgevers vereisen dat hun werknemers op zijn minst basisvaardigheden in Engelse taal hebben. Heb je jouw studie in het Engels gevolgd dan ben je bekend met de Engelste termen. Het hebben van een goede beheersing van de Engelse taal kan ook kansen bieden om in internationale bedrijven en organisaties te werken. Als je bijvoorbeeld plannen hebt om in het buitenland te gaan werken kan een Engels studie je een voorsprong geven.

Nieuwe culturen

Op een Engelse studie zijn veel internationals. Dit zijn studenten uit het buitenland die in Nederland komen studeren. Naast de Engelse taal leer je ook veel nieuwe culturen kennen. Engels leren kan je toegang geven tot een breed scala aan literatuur, muziek, film en andere culturele producten van over de hele wereld.

Dit klinkt allemaal erg positief en je zult bijna denken: waarom zou ik niet voor een Engelstalige studie kiezen?

Tijdrovend

Een nieuwe studie is tijdrovend. Je krijgt veel nieuwe indrukken en leert veel nieuwe stof. Het eerste jaar van een studie wordt dan door sommige studenten ook als zwaar ervaren. Op sommige studies moet je een bepaald aantal punten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Hier kan extra stress bovenop komen, omdat je de stof minder goed begrijpt in het Engels. Het is daarom een overweging om de studie in het Nederlands te volgen, als je niet zeker bent van je punten behalen in het Engels.  

Een baan in Nederland

Het kan soms ook positiever uitpakken om je studie in het Nederlands te volgen. Weet jij bijvoorbeeld al zeker dat je in een Nederlands bedrijf wil werken dat gevestigd is op de Nederlandse markt? Dan kan het handig zijn om je studie in het Nederlands te volgen. Zo kom je in aanmerking met het Nederlands bedrijfsleven en ken je de Nederlandse termen die worden gebruikt.

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze om je studie in het Nederlands of Engels te volgen.  Een keuze die afhangt van je eigen doelen en interesses. Overweeg je opties, de voordelen en nadelen voordat je een beslissing neemt. Bij veel studies is het niet mogelijk om halverwege te wisselen naar een andere taal. Denk er daarom goed over na voordat je de beslissing neemt.

Over Kim Tijssen

Als lid van de scholieren- en studentredactie schrijf ik over alles wat te maken heeft met de eerste stap na de middelbare school.