Zo voel jij je snel thuis in je nieuwe studentenleven

Geschreven door: Maarten van Steijn
Op: 24 aug 2022
Studeren en Studentlife

Bijna begint jouw nieuwe leven als student! Een avontuur met een studie aan een hbo of universiteit. Alles wordt nu anders. Hoe zorg je dat je je direct thuis voelt in je studie? Met deze vijf tips gaat jou dat lukken.  

 

1. Ga naar de introweek 

Aan het begin van het studiejaar organiseren hogescholen universiteiten allerlei festiviteiten. Ga daarheen. Door de eerste dagen overal je gezicht te laten zien, voel je je meteen onderdeel van de groep. Zo leer je de omgeving kennen met na afloop een gezellige kroeg. De introweek duurt meestal een dag of drie, waardoor je alle tijd hebt in gesprek te raken met je nieuwe studiegenoten.  

 

2. Check in bij je studiegenoten 

Door de activiteiten van de introductie heb je misschien al snel een redelijk beeld van je medestudenten en vooral met wie je een klik hebt. Het is fijn om tijdens je studie met een aantal mensen studiezaken te kunnen bespreken. Denk aan werkstukken, portfolio of manieren om te studeren. Op die manier help je elkaar dus een beetje.  

 

3. Wissel af en toe van projectgroepje 

Misschien moet jij tijdens je studie veel in groepsverband werken. Je kunt er dan voor kiezen om steeds dezelfde mensen aan te spreken om mee samen te werken. Dat is natuurlijk prima, maar je kunt een hoop leren door eens met relatief onbekende klasgenoten samen te werken. Je komt tot andere inzichten en misschien vind jij gedurende die projectperiode wel de gouden partner. Zo vond ik iemand met dezelfde zwaktes als ik. Samen konden we goed uitzoeken hoe de lesstof in elkaar stak. Zo versterkten wij elkaar.  

 

4. Neem tijd voor gezelligheid en ontspanning 

Je studie is vaak hard werken. Zoek dus ook je rust op. Het is supergezellig lekker met je studiegenoten de stad in te gaan en een terrasje te pakken. Zo onderhoud je niet alleen je nieuwe contacten, je bent er ook even tussenuit. Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog altijd samen studeren. Zo motiveer je elkaar ook. 

 

5. Maak whatsappgroepen aan 

Misschien wel de beste tip is direct een whatsappgroep aanmaken zodra jouw nieuwe studiejaar begint. Je krijgt roosterwijzigingen, huiswerk, collegewijzigingen en gezelligheid. Na vier jaar studie had ik tien verschillende groepen. Zo had ik vaak een nieuw project met steeds nieuwe studiegenoten en dus ook steeds een nieuwe appgroep. Overigens ook handig voor het onthouden van de namen van je nieuwe studiegenoten.   

 

Door Maarten van Steijn 

 

Over Maarten van Steijn