In 3 stappen naar de juiste studie

Geschreven op: 5 okt 2022
Studiekeuze maken
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Ieder jaar zijn er weer ontzettend veel studenten die zich inschrijven voor een studie waarvan later blijkt dat het toch niet helemaal is wat ze ervan hadden verwacht. Ontzettend zonde natuurlijk. Niet alleen is het zonde van je tijd, maar natuurlijk ook van je geld. Juist daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je van tevoren weet wat je graag zou willen doen. Je hoeft echt niet direct te weten wat je later voor werk wilt gaan doen, maar een idee maakt het vaak toch wel een flink stuk gemakkelijker. Om je een idee te geven hoe jij de beste studie kunt kiezen, hebben we een aantal praktische tips voor je die je hierbij kunnen helpen.

Weet wat je kunt en waar je voor staat

De keuze voor een studie is in de meeste gevallen gebaseerd op het feit wat je leuk vindt. Logisch, je moet namelijk nog de nodige jaartjes werken nadat je je studie hebt afgerond. Toch is het handig niet alleen op basis daarvan een keuze te maken, maar het in z'n geheel iets breder te trekken. Zo is het goed wat je plus- en ook minpunten zijn en daarnaast ook wat je belangrijk vindt tijdens het volgen van een studie. Ook is het verstandig om je omgeving te vragen om te kijken hoe zijn vinden dat jij in het leven staat en welke keuze voor jou eventueel de beste zou zijn.  Je zult namelijk merken dat je op basis van deze informatie een goed beeld krijg van jezelf, dus ook van wat je wilt.

Ga naar een open dag een vergelijk

Wij Nederlanders zijn dol op vergelijken. Of het nu gaat om het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars om uiteindelijk de goedkoopste zorgverzekering te kunnen afsluiten of het kiezen van een nieuwe auto, in bijna alle gevallen wagen we wel even een gokje om te kijken wat iets online nu eigenlijk kost. Je kunt je dus wel voorstellen dat het ook handig is dit te doen met een eventuele studie. Stel je hebt meerdere opties, dan is het wel goed te weten om van ervaringsdeskundigen, in dit geval de leraar te kunnen horen wat je van een bepaalde opleiding mag verwachten. Je zult namelijk verstelt staan van het feit dat veel opleiding in de praktijk toch iets anders zijn, dan je vooraf zou denken. Dus ga naar een open dag en kijk welke opleiding bij jou past.

Praat met je mentor

Ga jij van het MBO naar het HBO, dan is het goed om eens met je mentor te gaan praten. Vaak weten deze mensen exact wat er wel of juist niet bij je past en kunnen ze je door hun jarenlange ervaringen goede inzichten geven over een bepaalde studie. Zo kan het heel goed zijn dat je op basis van een gesprek met je mentor tot een hele andere conclusie komt, dan wat je vooraf zelf had verwacht. Uiteraard is het wel belangrijk om altijd je eigen gevoel te volgen, maar af en toe een sparringpartner is natuurlijk wel zo prettig.