Alles wat je moet weten over de aanmelddeadline!

Geschreven op: 13 apr 2023
Studiekeuze maken

Wil je in september starten met een nieuwe opleiding? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de aanmelddeadline van jouw gekozen opleiding. Lees hier de belangrijkste dingen die je moet weten over je aanmelding!

Aanmelddeadline inschrijven mbo

De deadline voor het aanmelden op het mbo verschilt met de aanmelddeadline van het hbo en wo. Op het mbo moet je uiterlijk voor 1 april je hebben aangemeld voor je opleiding. Alleen als je je voor die datum hebt aangemeld, heb je toegangsrecht voor de opleiding van je keuze. Doe je dit niet? Dan kan de opleiding je weigeren. Op tijd aanmelden is dus heel erg belangrijk. Goed om te weten: Als je je voor 1 april hebt ingeschreven, heb je recht op een studiekeuzeadvies van je school. De school kijkt bijvoorbeeld of de opleiding bij jouw interesses past.

Aanmelddeadline inschrijven hbo en wo

Wil jij komend jaar studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan moet je voor 1 mei je aanmelden voor je studie. Als je dit doet, mag je meedoen met de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck geeft je een nóg beter beeld van de opleiding, zodat jij beter kunt beoordelen of jij voor deze studie wilt kiezen. 

Wat als ik te laat ben?

Meld jij je na de aanmelddeadline aan, dan mag de opleiding jou weigeren. Probeer je dus ten alle tijde aan de aanmelddeadline te houden, want of je daarna nog kan worden toegelaten, is aan de onderwijsinstelling zelf. Zij beslissen dan over je toelating.

Wat is de studiekeuzecheck?

Een studiekeuzecheck is een manier om te onderzoeken of de opleiding bij je past. Handig voor jezelf, maar ook voor de opleiding. Bij de meeste onderwijsinstellingen is een studiekeuzecheck verplicht. Wat je moet doen verschilt per opleiding en instelling. Het kan een gesprek zijn, een toets, een online vragenlijst of een combinatie daarvan. Als je je aanmeldt bij meerdere opleidingen, doe je dus ook meerdere studiekeuzechecks. 

Voor hoeveel opleidingen mag ik me aanmelden? 

Als je komend jaar wil gaan studeren aan een hogeschool of universiteit mag je je bij maximaal vier opleidingen aanmelden, waarvan maximaal twee numerus fixus opleidingen zijn. Bij het mbo is er geen maximaal aantal aanmeldingen waar je je aan moet houden. Erg handig als je nog twijfelt tussen twee of meerdere opleidingen of wanneer je nog niet weet waar je wilt studeren. Na de aanmelddeadline heb je dus nog tijd om de definitieve knoop door te hakken. Tot en met  31 augustus kun je de aanmeldingen annuleren van opleidingen die je niet kiest.

Hoe zit dat met toelatingseisen?

Je kunt je niet zo maar voor elke opleiding aanmelden. Bij veel opleidingen gelden specifieke toelatingseisen. Voor het hbo en wo moet je bijvoorbeeld een bepaald profiel hebben met specifieke vakken. Soms hebben opleidingen ook nog aanvullende toelatingseisen en moet je meedoen aan een selectieprocedure (bij numerus fixusstudies). Voldoe je niet aan de eisen van jouw droomopleiding, maar denk je wel de juiste kennis en skills in huis te hebben? Onderzoek dan de mogelijkheden. Soms kun je apart vakken halen of meedoen aan een toelatingsonderzoek en alsnog toegelaten worden.

Kan ik mij nog aanmelden voor een numerus fixus-opleiding? 

Voor numerus fixus-opleidingen worden maar een beperkt aantal studenten toegelaten. Numerus fixus opleidingen hebben een deadline die veel vroeger in het jaar is, namelijk 15 januari. Je moet dus een schooljaar wachten om je hiervoor aan te melden.

Waar kan ik me aanmelden?

Het aanmelden voor een hbo of wo studie gaat via Studielink.nl. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD kan tot vijf  werkdagen duren.  Let daar dus op. Als je een mbo-opleiding gaat volgen meld je je aan bij de school van je keuze.

Na 1 mei...

Ook als je twijfelt is het verstandig je voor de aanmelddeadline aan te melden voor één of meerdere opleidingen, zodat je verzekerd bent van een plek. In mei en juni worden door veel onderwijsinstellingen nog proefstudeerdagen en open dagen georganiseerd zodat jij nog verder kunt verdiepen.