Overstap van vmbo naar mbo: “Veel leuker dan gedacht op het mbo.”

Geschreven op: 11 mei 2021
Studiekeuze maken

Misschien doe jij dit jaar eindexamen vmbo? De overgang van vmbo naar mbo is best een stap, vond Kim van Velden (22). “Er ging niet een klasgenootje dezelfde opleiding doen.”

Kim is inmiddels van het mbo doorgestroomd naar een Hbo-opleiding aan Hogeschool Leiden, maar weet zich de overstap van de middelbare naar het Mbo nog al te goed. “In mijn eindexamenjaar werd ik steeds zenuwachtiger. In januari stonden de open dagen voor het mbo gepland en je moet je voor 1 mei inschrijven. Ik kreeg stress omdat ik nu toch echt een besluit moest nemen over een studie. Waar wilde ik later mijn werk van maken?”

Wat ik niet wilde was makkelijker

“Ik zette op een rijtje wat ik wel en niet wilde. Dat laatste was makkelijker. Bijvoorbeeld géén opleiding Techniek en Bouwkunde. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg op het ROC in Leiden. Ik wilde mij graag verdiepen in het verzorgen van mensen met een beperking en mensen helpen past goed bij mij.”

Zenuwachtig voor de eerste dag

“Voor mijn eerste dag op het mbo was ik zo zenuwachtig. Ik wist niet wat me te wachten stond. Ik hoorde dat ik alles nu ineens zelf moest doen en niemand me meer ging helpen. Ook was het gebouw veel groter en ging niet één klasgenootje dezelfde opleiding doen.”

Dezelfde interesses

“Maar na de eerste weken zakte mijn paniek. Ik merkte dat het allemaal makkelijker ging dan gedacht. Ik werd niet in het diepe gegooid en de docenten helpen je bij het steeds zelfstandiger te werk gaan. En gelukkig zitten al mijn klasgenoten in hetzelfde schuitje. Ik vind het leuk dat ik met mensen in de klas zit die allemaal dezelfde interesses hebben en me dingen leren die mij boeien. Samen doen we projecten en maken we opdrachten.”

Mensen met een beperking

“Op het mbo zit je net als op de middelbare school nog in een klas. Je hebt allemaal dezelfde lessen. Alleen met keuzevakken zie je soms andere mensen. In mijn studie heb ik ook veel creatieve vakken. Een keer gingen we bijvoorbeeld knutselen. Misschien denk jij nu: knutselen?! Maar zo kregen we inzicht in hoeveel wij wel niet automatisch doen. Voor mensen met een beperking is dat niet vanzelfsprekend.”

Zelfstandigheid

We leren zelfstandig werken bij de projecten. De leraar staat op afstand en je moet met je groepje zelf uitzoeken hoe je bijvoorbeeld mensen gaat bereiken voor een enquête. Ook verwachten ze dat meisjes bij praktijklessen hun haar in een staart doen, nagels niet te lang laten groeien en geen nagellak op hebben. Anders mag je de les niet in. In de zorg moet je immers strikt met hygiëneregels omgaan.

Meteen solliciteren voor een stage 

Een ander verschil met het vmbo zijn de stages. Dat doe je in het eerste en tweede jaar en in het afstudeerjaar zelfs bijna fulltime. In je eerste jaar moet je dus meteen beginnen met solliciteren voor een stage. Dit vond ik moeilijk. Je moet een cv maken, maar wat zet je erop? Ik had bijvoorbeeld maar één bijbaantje gehad en verder nog weinig kennis van mensen met een beperking. Met een beetje geluk mag je op gesprek. Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik was aangenomen. Achteraf vind ik de stages persoonlijk het leukste. Ik hou van mijn werk en ik heb lieve mensen leren kennen. Dat is ook de reden waarom ik door ben gaan studeren. Ik doe nu een opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Hogeschool Leiden.”

Benieuwd hoe de overstap van Mbo naar Hbo eruit zag voor Kim? In deze blog schrijft ze over de verschillen en overeenkomst vanuit haar beleving!