Studiekeuze maken: ‘de baankans gaf de doorslag’

Geschreven door: Alan Fetah
Op: 26 sep 2022
Studiekeuze maken

Een studie kiezen is soms lastig, maar wel belangrijk. Student Alan Fetah bedacht een goede manier om de juiste keuze te maken. Lees zijn tips.

Een studiekeuze maken, hoe moeilijk kan het zijn? Mij leek het simpel, ik wilde altijd al dokter worden. Het menselijk lichaam vond ik bijzonder en mensen helpen deed ik graag, dus het kon niet anders dan dat ik in het ziekenhuis ging werken. Tot aan de vierde van de middelbare school was ik zeker van mijn keuze.

Twijfel aan Geneeskunde

In de vijfde ging ik twijfelen. Was Geneeskunde wel echt de studie die ik wilde doen? Er worden maar een beperkt aantal leerlingen toegelaten, onder meer op basis van je cijferlijst in 5-vwo. Ik voelde ineens een enorme druk om alleen maar goede cijfers te halen. Geneeskunde is ook een lange studie, dus het vergt nogal wat doorzettingsvermogen. Had ik dat wel?

Minpunten bij alternatieve studies

Ik wist wel welke richting ik leuk vond: die van Biologie. Vooral microbiologische onderwerpen zoals het DNA en immuunsysteem. Daarom ben ik gaan kijken naar de studies Biomedische Wetenschappen en Biofarmaceutische Wetenschappen en naar Biologie. Alle drie hadden ze wel minpunten. Dus wat nu?  

Afwegen van plus- en minpunten

Zo is Biomedische Wetenschappen net als Geneeskunde een selectiestudie. Daarbij vond ik ook de baanmogelijkheden beperkt. Biofarmaceutische Wetenschappen is naast biologisch heel scheikundig. Ook dat sprak me niet aan. De studie Biologie behandelt naast microbiologische onderwerpen ook macrobiologische onderwerpen, die ik ook weer minder leuk vond.

Baankans gaf de doorslag

Uiteindelijk gaf de baankans de doorslag. Het onderwijs ingaan leek mij een leuk idee, maar onderzoeker worden ook. Biologie is een brede studie en geeft veel verschillende baanmogelijkheden. Ik volgde een meeloopdag in Leiden. In het tweede jaar kon ik met keuzevakken meer richting geven aan vakgebieden die ik leuk vond. Dit hief mijn eerdergenoemde minpunt bij Biologie op. Na de meeloopdag wist ik daarom zeker dat ik Biologie wilde studeren in Leiden.

Volg deze tips voor een goede keuze

Het heeft bij mij uiteindelijk even geduurd voordat ik mijn studiekeuze heb gemaakt. Ik weet nu wel zeker dat ik de juiste studiekeuze heb gemaakt.

  • Begin op tijd met jezelf oriënteren, zodat je meerdere studies kunt bekijken.
  • Zoek naar een vak of onderwerp dat jou het meest interesseert.
  • Kijk vervolgens naar alle bijpassende studies.
  • Bezoek open dagen en meeloopdagen om te kijken of de studie je bevalt.
  • Maak geen ‘last minute’ keuze!
  • Kom je er helemaal niet uit, zoek dan hulp bij je decaan of medeleerlingen.
  • Neem een tussenjaar, zodat je meer tijd hebt om je interesses te ontdekken.
  • Heb je een studie gekozen, maar blijkt deze achteraf toch minder leuk, aarzel dan niet om te kiezen voor een andere studie. Een studie met tegenzin afmaken maakt je alleen maar doodongelukkig.

 

Door Alan Fetah

Extra hulp bij je studiekeuze? Lees deze blogs!

- Hoe kunnen je ouders helpen bij je studiekeuze?

- Proefstuderen helpt jou je studiekeuze maken!

Over Alan Fetah