Tips tegen studiekeuzestress

Geschreven op: 21 nov 2022
Studiekeuze maken
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Voor de meeste leerlingen die in het examenjaar zitten is het vooral richting het einde van het jaar ontzettend spannend. De allereerste vraag is natuurlijk of ze het wel of niet gaan halen, maar al snel daarna wordt er ook van ze verwacht om een studiekeuze te maken voor het vervolg van hun studieloopbaan. Des te belangrijker dus om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Gelukkig zijn er in de huidige tijd flink wat mogelijkheden om je hierin te kunnen ondersteunen. Zo kunnen talentencoaches, mentoren, studiekeuzeadviseurs én ook ouders je hierbij helpen. Maar niet te vergeten is natuurlijk wat jij zelf kunt doen om deze studiekeuzestress tot het minimum te beperken?

Zorg dat je zelf op onderzoek uitgaat

Wanneer je niet zeker weet welke studierichting je graag zou willen kiezen, is het aan te raden om een zelf op onderzoek uit te gaan. Wat je namelijk nog te vaak ziet, is dat veel leerlingen een keuze maken op basis van verhalen van anderen en zich wellicht ook enigszins laten beïnvloeden door wat vrienden en vriendinnen gaan doen. Niet heel verstandig zoals je ook zelf wel zult begrijpen. Belangrijk is dus om verschillende open dagen te gaan bezoeken, zodat je een idee en ook gevoel krijgt bij een bepaalde opleiding, de docenten en natuurlijk ook de school zelf. Door met leraren in gesprek te gaan en bepaalde vragen te stellen, zul je merken dat je een steeds beter beeld kunt schetsen voor jezelf, van hoe een bepaalde opleiding er nu daadwerkelijk uitziet.

Weet waar je kracht ligt

Tijdens je zoektocht naar een geschikte studie, is het vooral belangrijk om te onderzoeken wat je competenties zijn en waar je talent ligt. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Je kunt hiervoor een studiekeuzetest doen via het internet, maar je kunt er ook een speciaal ‘talentenspel’ voor doen. Dit wordt vaak gedaan in samenwerking met een studieadviesbureau, zodat er goed kan worden gekeken naar de bepaalde competenties van een kind. Vooral wanneer je jong bent, kan het nog wel eens lastig zijn om een keuze te maken. Het kiezen van een studie is natuurlijk niet hetzelfde als online een sim only vergelijken, waarbij je puur kijkt naar de prijs. Het kiezen van de juiste studie bepaald immers voor een groot deel hoe je toekomst eruit komt te zien.

Zorg dat je tijdig begint met zoeken

Tijdig op onderzoek uitgaan is van essentieel belang. Er zijn namelijk bepaalde studies waarvoor je ingeloot moet worden en de kans dus bestaat dat je bij een te late aanmelding simpelweg pech hebt. Los daarvan is het ook voor jezelf een stuk prettiger om vroeg te beginnen. Zo kun je verschillende open dagen bezoeken en heb je alle tijd om de plussen en minnen van de verschillende studies voor jezelf op een rijtje te zetten. Je zult merken dat wanneer je verschillende open dagen hebt bezocht, je waarschijnlijk ook heel duidelijk weet wat je absoluut niet wilt in de toekomst. Ook dit is ontzettend fijn, want dit brengt je een stukje dichter bij wat je wel zoekt.