Zo combineer je werken en sporten met je school

Geschreven op: 18 nov 2022
Tips

Er is meer dan alleen maar huiswerk maken en leren. Alleen hoe combineer je dit met een leuk baantje, sport of andere activiteiten? Lees hier welke bijbaantjes goed matchen met school en hoe je tijd overhoudt voor sport of andere activiteiten.  

Een baantje in de supermarkt   

Een baan in de supermarkt is goed te combineren met school, omdat de roosters vrij flexibel zijn. Zo kun je zelf de middagen en avonden uitkiezen waarop je werkt en kun je in drukke periodes (bijvoorbeeld tijdens je proefwerkweek) gemakkelijk een avond minder werken om je te focussen op school. Veel supermarkten werken met online sollicitatiebrieven. Lekker makkelijk.  

Werken in de horeca  

Ben je sociaal en maak je graag een praatje met andere mensen? Dan is de bediening ideaal voor jou. Ben je wat stiller en houd je meer van rustig werken? Denk dan eens aan een baantje in de spoelkeuken van een restaurant. De horeca is ook goed te combineren met school. Werk in de middag of af en toe in de avond.  

Bijles geven via een organisatie 

Snap jij de stof goed en leg je graag dingen uit aan je jongere broertje of zusje? Ga dan bijles geven. Zo lang is het niet geleden dat jij deze stof zelf moest leren. Het betaalt goed. Sluit je je aan bij een organisatie dan ligt je salaris al snel rond de 10 tot 15 euro per uur.  

Bijles geven op eigen initiatief  

Je kunt ook voor jezelf beginnen. Plaats bijvoorbeeld eens een berichtje op Facebook en vertel welke vakken jij kunt geven. Er zijn verschillende communities waar je klanten kunt werven. Merk je dat je heel goed bent in een bepaald vak, informeer dan nu al op je school of je komend jaar eindexamentraining mag geven aan examenleerlingen. Een examentraining levert al snel rond de 60 euro op.  

Teamsporten en school combineren 

Doe je aan een teamsport dan is het waarschijnlijk vrij duidelijk: je traint één of twee avonden in de week en je hebt in het weekend een wedstrijd. Belangrijk is dat je dus goed plant wat je doet als je geen training hebt. Gebruik die avonden om te werken voor school of juist voor je baantje. Spreek met jezelf af hoe je je avonden invult en wanneer je aan school werkt, zo heb je de minste stress.  

Individueel sporten combineren met school  

Sport je voor jezelf of heb je geen vaste dagen dat je sport? Kies dan voor jezelf twee (of meer) vaste tijden waarop jij wilt bewegen, bijvoorbeeld als je vroeg uit bent of een avond vrij hebt. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, is de kans groter dat je je eraan houdt.  

Succes!  

(Door Jonas Brakel)