Eerste hulp bij: voor het eerst op jezelf wonen!

Geschreven door: Lara Freeling
Op: 21 feb 2023
Wonen op kamers

Een belangrijke mijlpaal in het leven van een student is het moment waarop ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Voor veel eerstejaarsstudenten betekent dit dat zij hun ouderlijk huis verlaten en zich storten op een nieuw avontuur. Het is een uitdagende en spannende tijd, maar er zijn ook veel praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder om enkele tips te krijgen bij het soepel laten verlopen van dit spannende avontuur.

Tip 1: (goedkoop) boodschappen doen

Het doen van boodschappen is één van de grootste uitdagingen voor studenten die voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Zeker met de inflatie is het niet altijd makkelijk om goedkope producten te scoren. Koop je producten in grotere verpakkingen en bewaar je maaltijden voor de volgende dag. Dit scheelt een hoop geld. Het is ook verstandig om te kiezen voor een goedkopere supermarkt, zoals Aldi in plaats van Albert Heijn. Tot slot is het erg handig om groenten en fruit uit de diepvries te kopen. Hierdoor kan je er nog langer van genieten!

Tip 2: Gezond eten


Hoewel het verleidelijk is om elke dag junkfood te eten, moet je ook aan de vitaminen denken. Probeer gevarieerde maaltijden te maken met groenten, fruit en voldoende proteïnen. Vind je dat moeilijk? Verwerk wat fruit in een lekkere ontbijt smoothie, want dat is echt geen straf! Met één banaan, een paar aardbeien, magere yoghurt, havermout en een scheutje water heb je al een superlekkere smoothie. Af en toe een drankje is echt niet erg, maar probeer dit te beperken tot in het weekend (scheelt ook een hoop geld).

Tip 3: Maak verstandige keuzes


Het is belangrijk om verstandige keuzes te maken zodra je uit huis gaat. Probeer te bezuinigen op onnodige uitgaven en richt je aandacht op dingen die écht belangrijk voor je zijn. Als student ga je waarschijnlijk veel uit en leer je veel nieuwe mensen kennen. De ene persoon is wellicht leuker dan de ander. Weet in ieder geval dat je niet iets hoeft te doen wat jij niet wilt, ook al dringt de ander dat zich aan je op. Vraag in dat geval hulp aan je vrienden of iemand die in de buurt is.

Tip 4: Plannen, plannen, plannen


Een goede planning is de sleutel tot succes voor studenten die voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Maak een lijst met dagelijkse taken, zoals: boodschappen doen en studeren, en probeer je daar ook aan te houden. Aan het begin kan het best wel overweldigend zijn om alles in je eentje te moeten doen (of met je huisgenoten). Maak vooral tijd vrij voor sociale activiteiten en ontspanning, dit is iets wat iedereen nodig heeft.

Tip 5: Maak nieuwe vrienden


Een andere uitdaging is het vinden van nieuwe vrienden en het opbouwen van sociale contacten. Probeer je op te geven voor activiteiten of een studentenvereniging waar je je interesses kan delen. Ook is het verstandig om regelmatig contact te houden met je oude vrienden. Er bestaan ook ‘datingapps’ voor vrienden, zoals Bumble BFF. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een datingapp, maar is dan bedoeld om vrienden in de buurt te vinden.

Op jezelf wonen tijdens het studeren een is een tijdelijke periode. Probeer te genieten van deze tijd en daag jezelf uit om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is juist wat deze tijd zo waardevol maakt! Bovendien is het helemaal niet gek om hulp en steun van je vrienden en familie te zoeken wanneer je dit nodig hebt, bijvoorbeeld als je geldzorgen hebt. Met de juiste houding, hard werken en verstandige beslissingen ga je deze overgang met succes doorstaan. Veel succes!

Over Lara Freeling