Op kamers bij je ouders. Daar is niks mis mee!

Geschreven op: 25 nov 2022
Wonen op kamers

Sommige studenten kunnen niet wachten om in een studentenhuis te gaan wonen, maar voor jou is dat misschien anders. Thuis blijven wonen, dicht bij je familie en vrienden is minstens even mooi. Lees hier de voordelen (en vooruit, ook een paar nadelen) van thuis blijven wonen tijdens je studie!  

Of je bij je ouders blijft wonen hangt om te beginnen natuurlijk sterk af van je studiekeuze. Soms moet je zo ver reizen dat op kamers gaan de enige optie is. Biedt jouw toekomstige studie veel mogelijkheden om vanuit huis te studeren? Dan hoef je niet per se op kamers en kun je ook thuis blijven wonen.   

1. Het is veel goedkoper 

Het studentenleven is niet goedkoop en op kamers gaan al helemaal niet. Bij je ouders blijven wonen bespaart ontzettend veel geld. Denk aan de boodschappen, energiekosten en vooral de huur die je anders moet betalen voor een kamer. Wellicht betalen je ouders nu ook nog abonnementen, lidmaatschappen of andere zaken voor je. Hoewel dit niet het eerste is waar je aan denkt bij het wonen op kamers, moet je dit soort dingen wel allemaal zelf betalen. 

2. Je bespaart tijd 

Thuis blijven wonen bespaart tijd. Vergeleken met studiegenoten die op kamers wonen kan ik veel makkelijker tijd vrijmaken om tussen het studeren door te gaan sporten, te werken of bij familie en vrienden langs te gaan. Oké, het reizen naar school kost, afhankelijk van hoever je van school woont, wel tijd (zie ook tip 6).  

3. Je blijft je oude vrienden zien  

Ook in sociaal opzicht heeft thuis blijven wonen voordelen. Zo kun je je familie en vrienden blijven zien. Sport je bij een club of vereniging bij jou in de buurt? Blijf je dat gewoon lekker doen.  

4. Meer focus op je studie 

Als je thuis blijft wonen, kun jij je meer focussen op je studie. Op kamers wonen is totaal anders, daaraan wennen kost tijd. Ook vragen je nieuwe huisgenoten de nodige aandacht. Dit gaat ten koste van de momenten die jij kunt besteden aan je studie. Thuis heb je minder afleiding (zie ook tip 7).  

5. Houd online meetings 

Soms moet je voor groepsopdrachten samenwerken met andere studenten. Deze meetings zijn vaak kort en kun je goed online doen. Dit scheelt je enorm veel reistijd. Geldt dit voor jou ook? Stimuleer je groepje dan om meetings online te houden. 

6. Gebruik je reistijd nuttig. 

Zelf reis ik ongeveer anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Probeer te plannen wat je in die tijd kunt doen. Zo bewaar ik bijvoorbeeld huiswerkopdrachten voor in de trein of ik bereid een college voor. Leren werkt wat minder goed, zeker als je moet staan in de trein.   

7. Vermijd ook afleiding thuis  

Ook thuis heb je afleiding. Zorg daarom voor een vaste plek waar je niet wordt gestoord. Leg je telefoon in een andere ruimte. Een ‘niet-storen-bordje’ op je kamerdeur kan helpen als het druk is in jouw huis. 

 

(Door Jonas Bakel)