Religion and Cultural Heritage

Niveau
Graad
Vorm
Sector

Religion and Cultural Heritage is een uniek eenjarig interdisciplinair MA-programma dat focust op een belangrijke trend op het snijvlak van religie, identiteit, politiek en materiële cultuur: erfgoedstudies. Met de bestudering van de verschuivende plaats van religie in debatten rond erfgoed, richt het zich tevens op een lacune in de kritische erfgoedstudies.

Erfgoed en religie zijn volop in het nieuws en staan zowel nationaal als internationaal op de politieke agenda. In de komende jaren zal 30-80% van de religieuze gebouwen in Nederland zijn oorspronkelijke functie verliezen. Nationale en Europese overheden besteden miljoenen euro’s aan de ontwikkeling van bestemmingsplannen voor vrijkomende religieuze erfgoedgebouwen. Toerisme en bedevaarten naar religieuze objecten, plekken en festivals zijn booming, en dat werpt vragen op rond duurzaamheid en impact.

Tegelijkertijd is erfgoed een belangrijk onderwerp geworden in het huidige culturele debat. Grootschalige migratie en secularisatie veranderen de religieuze identiteiten van gemeenschappen en hoe zij hun verleden zien. Er rijzen urgente nieuwe vragen, bijvoorbeeld hoe migrantengemeenschappen hun religieuze identiteiten kunnen behouden te midden van het materiële en immateriële erfgoed van hun nieuwe thuis. En wat is de invloed van de nieuwe diversiteit op identiteit en erfgoed van de dominante cultuur?


Adres:
Oude Boteringestraat 44
9712 GL Groningen