Friesland College - MBO-Bouw, Leeuwarden

Montagemedewerker industrieel produceren met hout

Niveau 3

Vind je het leuk met hout en plaatmateriaal te werken om onderdelen volgens tekening in elkaar te zetten? Ga aan de slag als montagemedewerker timmerindustrie. Dan werk je bij een bedrijf dat gevelelementen of houtskeletbouwelementen maakt. Bij gevelelementen moet je denken aan kozijnen, ramen en deuren. Houtskeletbouwelementen zijn in de fabriek samengestelde wanden, vloeren en daken. Verder begeleid je minder ervaren collega’s en help je hen bij hun taak. Je moet zorgvuldig en precies kunnen werken. Neem bijvoorbeeld een kozijn. Die bestaat uit tientallen onderdelen. Als kozijnonderdelen niet precies in elkaar passen, komt er vocht in de verbinding en gaat het kozijn eerder stuk. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk in dit beroep. Als allround vakman verander je vaak van taken en werkzaamheden.

Tijdens de opleiding leer je de eigenschappen van de verschillende houtsoorten en plaatmaterialen kennen en ermee werken. Je leert voor een klus de juiste materialen te gebruiken. Je leert onderdelen voor kozijnen, ramen en deuren samenstellen en hoe je draaiende delen kunt aanbrengen, zoals ramen en deuren.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
-VMBO-opleiding

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag bij een bedrijf dat gevelelementen of houtskeletbouwelementen maakt. Je kunt ook doorstuderen, bijvoorbeeld voor meewerkend leidinggevende montage timmerindustrie op mbo niveau 4.