Friesland College - MBO Toerisme & Vrije Tijd, Heerenveen

Luchtvaartdienstverlener

Niveau 4

Per dag gaan er duizenden mensen met het vliegtuig. Vliegtuigen vliegen af en aan naar Schiphol en er lopen dag en nacht mensen. Als het jou leuk lijkt om in dit wereldje te werken, denk dan eens aan een baan als luchtvaartdienstverlener. Als luchtvaartdienstverlener help je mensen op het vliegveld. Je kunt op twee manieren je taak vervullen. Je kunt als steward/stewardess werken en passagiers verzorgen tijdens de vlucht. Ook kun je als grondsteward/-stewardess werken. Je taken bestaan dan uit het inchecken van passagiers, het afhandelen van bagage, het begeleiden van passagiers naar het vliegtuig, en het verkopen van tickets.

Tijdens de opleiding leer je werken op een luchthaven. Omdat je veel met buitenlandse reizigers werkt krijg je les in Engels en Duits. Je leert onder druk te werken en om snel oplossingen te verzinnen als er problemen zijn in het vliegtuig.

BOL/BBL

Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met bij voorkeur twee moderne talen.)
- Mbo-diploma niveau 2 van een verwante opleiding met doorstroommodules en een positief advies.
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag als steward of stewardess bij een luchtvaartmaatschappij. Je kunt dan op de luchthaven zelf of in het vliegtuig gaan werken. Ook kun je doorstuderen op het hbo, bijvoorbeeld met de opleidingen vrijetijdsmanagement of hoger recreatief & toeristisch onderwijs.