ROC van Flevoland - MBO College Almere (Buiten)

Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Niveau 3

Als Eerste Monteur Service en Onderhoud Elektrotechniek ben je een duizendpoot op het gebied van elektronica. Je repareert elektronische apparaten en installaties. Je spoort elektronische storingen op, soms gebruik je hiervoor speciale apparatuur. Storingen los je op door bijvoorbeeld een onderdeel te vervangen, of een nieuwe bedrading aan te leggen. Daarnaast controleer je verbindingen en aansluitingen. En je maakt apparaten gebruiksklaar voor de klant. Als eerste monteur geef je leiding aan andere monteurs.

Tijdens de opleiding leer je reparaties uit te voeren aan verschillende soorten apparaten: kleine huishoudelijke apparaten, audio-en videoapparatuur, elektrische installaties in bedrijven enz. Je krijgt ook les in storingzoeken.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met doorstroomvoorwaarden
- Lbo-, vbo-, of mavo-diploma
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- Diploma verwante beroepsopleiding op niveau 2

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag bij middelgrote en grote productiebedrijven van machines en installaties. Je kunt ook werken voor installatiebedrijven, reparatiebedrijven of voor winkels.

Of je kunt verder leren op mbo-niveau 4 voor technicus elektrotechniek

Je kunt dit soort werk onder andere doen bij energiebedrijven.