Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Wat houdt je beroep in?
Als Monteur Service en Onderhoud Installaties en Systemen zijn je werkzaamheden het onderhouden van CV ketels, kranen, keerkleppen, e.d. Je verhelpt storingen, je controleert de werking en je installeert kleine maar ook grote installaties. Goed onderhoud is nodig om storingen te voorkomen. Je werkt bij installatiebedrijven die ook aan service en onderhoud doen.

Je opleiding in het kort
Je krijgt les over verwarmingssystemen, gas en watertoestellen en ventilatiesystemen. Je leert hoe je apparaten inspecteert en onderdelen vervangt. Daarnaast leer je zelfstandig werken, samenwerken en klantvriendelijk te zijn.

BOL en BBL
BOL: In eerste instantie ga je een aantal hele weken naar school, om zowel theoretische als praktische basisvaardigheden te leren. Daarna zit je wisselend op school en bij een leerbedrijf waar je stage loopt (BPV)
BBL: Je werkt en leert bij een leerbedrijf. Overdag of in de avond zijn er competentiegerichte praktijk- en theorielessen op school (20%). In de andere 80% werk je bij een erkend leerbedrijf, begeleid door een leermeester (BPV).

Wat heb je in je mars?
Je kunt zowel zelfstandig als in een team samenwerken. Verder werk je veilig, milieubewust en volgens richtlijnen en instructies. Je handelt klantgericht en vindt de kwaliteit van je werk belangrijk. Je kunt organiseren en bent verantwoordelijk.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert gasinstallaties en luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf te stellen. Je leert de werking te controleren en installaties opnieuw instellen. Hoe je storingen opspoort en verhelpt leer je ook tijdens de opleiding tot monteur service en onderhoud installaties en systemen. Verder leer je adviseren, samenwerken, veilig werken en omgaan met klanten. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Straat van Florida 1
    1334 PA Almere