Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Wat houdt je beroep in?
Als Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigbouwkundige Installaties ben je niet alleen bezig met de techniek maar ook met mensen. Je werk is daardoor heel afwisselend. Je onderhoudt, repareert, controleert en verbetert kleine en grote installaties voor gas, cv, water en sanitair, of kleine luchtbehandelingen klimaatinstallaties, zoals airco’s en warmte terugwin installaties. Je adviseert over het eventueel verbeteren van een installatie en in sommige gevallen voer je die verbetering ook zelf uit.

Dankzij jouw inzet blijven de installaties goed werken en hoeven mensen zich geen zorgen te maken! In je beroep is goed kunnen samenwerken en overleggen belangrijk, net zoals formuleren, rapporteren, plannen, organiseren en de vaardigheid om je op de behoeften en verwachtingen van de ‘klant’ te richten.

Je opleiding in het kort
Je krijgt les over verwarmingssystemen, gas en watertoestellen en ventilatiesystemen. Je leert hoe je materialen en middelen inzet en hoe je instructies en procedures opvolgt. Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. Je gaat 1 dag per week naar school. De andere 4 dagen werk je bij een erkend leerbedrijf, begeleid door een leermeester (BPV).

Wat heb je in je mars
Je vindt het leuk om met klanten om te gaan, hebt verantwoordelijkheidsgevoel (bijvoorbeeld voor veiligheid) en bent zelfverzekerd. Besluiten nemen, vind je geen probleem. Bovendien kun je zorgvuldig en precies werken.

 

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Adres:
    Straat van Florida 1
    1334 PA Almere