Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Ben jij een zelfstandig werkend kok niveau 3? En wil je doorgroeien naar de top? Meld je dan aan voor de Sterklas: de hoogste culinaire opleiding voor jonge koks in Nederland. Alleen de beste studenten worden toegelaten tot deze opleiding. Meesterkoks en de Stichting Ambachtelijke Meesterkoks helpen je om jouw talent nog verder te ontwikkelen. Je leert hier koken op het allerhoogste niveau. Zo kun je straks aan de slag bij de beste restaurants in Nederland en in het buitenland. 

BOL/BBL
De Sterklas is een BBL-opleiding. Je krijgt 2 jaar les en praktijk op niveau 4. Je volgt per jaar ongeveer 40 lessen op school. Op de andere dagen werk je in de beste restaurants van Nederland. Je moet alle onderdelen van het trainingsprogramma volgen. Tijdens je opleiding doe je dus mee aan wedstrijden, workshops en demonstraties. En je krijgt les in de volgende onderdelen: 

 

  • Basisgastronomie: grondstoffen en producten, voedingsgebruik, wijn- en spijscombinaties 
  • Gastronomie koud / warm: bedrijfsvoering en organisatie, administratie en automatisering, productie en distributie, producttechnieken en praktijkintegratie 
  • Gastronomie patisserie: productie en distributie, producttechnieken, praktijkintegratie 

 

Je kunt verschillende workshops volgen om je verder te specialiseren:

  • SVH-leermeester 
  • SVH-H.A.C.C.P voor leidinggevende 
  • SWEN Wijnbrevet 
  • Afdelingsmanager keuken 
  • SVH-Gastronomie 
  • Communicatieve vaardigheden

 

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert leiding nemen over een speciaal deel van de keuken, de koude- of warme keuken of de patisserie bijvoorbeeld. Je leert bijzondere kooktechnieken en de nieuwste trends. Je leert hoe je gerechten kunt ontwikkelen en verder verfijnen. Daarnaast leer je leidinggeven, budgetteren en plannen. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Straat van Florida 1
    1334 PA Almere