Friesland College - MBO-Handel, Leeuwarden

Manager retail

Niveau 4

Een ondernemer is een echte duizendpoot, hij moet van veel dingen verstand hebben. Als Manager Retail geef je leiding aan een eigen kleine zaak. Om te beginnen stel je een ondernemingsplan op met alle ideeën en kosten die er zijn om een winkel te beginnen. Je bent ook verantwoordelijk voor de verzorging van de winkel, de keuze van de producten die je verkoopt en het contact met de klanten. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Je hebt een aantal medewerkers die je aanstuurt en motiveert. Tijdens de opleiding leer je het vak van zelfstandig ondernemer. Je leert eerst een aantal verkooptechnieken en je krijgt vakken als marketing en bedrijfseconomie. Daarmee leer je om je eigen ondernemersplan te schrijven. Daarna komen leiding geven, personeel en management aan bod. Je leert hoe je zelfstandig een eigen bedrijf zoals een supermarkt of een kledingbedrijf runt.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding moet je aan de volgende eisen voldoen

- Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg sector economie. Heb je een diploma van de sector zorg & welzijn, landbouw of techniek, dan moet je wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal gedaan hebben.
- Mbo-opleiding niveau 3 van een verwante opleiding, bijvoorbeeld verkoopspecialist
- Mbo-opleiding niveau 2 van een verwante opleiding met doorstroommodules en een positief advies- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Instellingen kunnen nog andere eisten stellen. Informeer hiervoor bij de opleiding van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Als Manager Retail kun je een eigen zaak beginnen. Je kunt ook als manager gaan werken in een detailhandelbedrijf dat al bestaat. Als je wilt doorstuderen op hbo-niveau kun je de opleiding Commerciële Economie gaan doen.