Friesland College - MBO-Handel, Leeuwarden

Verkoopspecialist

Niveau 3

Verpatste jij vroeger al je oude speelgoed op Koninginnedag en kun je nog steeds alles aanprijzen? Dan ben jij een geboren verkoopspecialist. Als verkoper kun je in allerlei verschillende winkels werken, bijvoorbeeld in een meubelzaak, kledingzaak of computerwinkel. Je weet veel van de producten die je verkoopt en als klanten advies nodig hebben, kunnen ze bij jou terecht. Daarnaast zorg je ervoor dat de winkel er netjes uitziet en dat de producten mooi worden gepresenteerd. Heeft de klant een product gekozen? Dan handel jij ook de verkoop verder af. Naast het verkopen van producten in de winkel coördineer je de opslag van goederen.

Opbouw opleiding verkoopspecialist

Tijdens de opleiding leer je hoe je een verkoopgesprek voert. Je leert hoe je zo goed mogelijk je producten aan de man brengt en hoe je klanten goed van advies kan voorzien. Je leert ook hoe de voorraad in een winkel is opgebouwd, en hoe je die kunt controleren. Bovendien krijg je les in hoe een kassa werkt en hoe je aan het einde van de dag de balans moet opmaken. Er is ook aandacht voor hoe je een winkel mooi kunt aankleden en hoe je artikelen aantrekkelijk presenteert.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg sector economie. Heb je een diploma van de sector zorg & welzijn, landbouw of techniek, dan moet je wiskunde, economie of een tweede moderne taal gedaan hebben.)
- Mbo-diploma niveau 2 van verwante opleiding, bijvoorbeeld verkoper
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden