Friesland College - MBO-Handel, Leeuwarden

Verkoper

Niveau 2

Verpatste jij vroeger al je oude speelgoed al met Koninginnedag, dan ben je een geboren verkoper. Als verkoper kun je in allerlei soorten winkels werken, bijvoorbeeld in een meubelzaak of een kledingzaak. Je voert verkoopgesprekken met klanten en daarnaast zorg je ervoor dat de winkel er netjes uitziet en dat de producten mooi zijn gepresenteerd. Ook help je mee bij de ontvangst en opslag van producten. Tijdens de opleiding leer je om in een winkel te werken. De nadruk ligt op verkooptechniek. Je leert hoe je erachter komt wat een klant wil en hoe je daarop in kunt spelen. Goed kunnen omgaan met klanten is belangrijk. Daar oefen je dan ook veel in. De lessen gaan over hoe je je wilt opstellen en hoe je overkomt. Ook leer je  hoe je bijvoorbeeld met lastige klanten omgaat en leer je om met een kassa te werken.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg sector economie. Heb je een diploma van de sector zorg & welzijn, landbouw of techniek, dan moet je wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal gedaan hebben.)

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt als afgestudeerd verkoper gaan werken in allerlei soorten winkels, bijvoorbeeld in een kledingzaak, een meubelzaak of in een supermarkt.

Je kunt ook doorstuderen op mbo-niveau 3, dan kun je de opleiding tot verkoopspecialist gaan volgen.