Eerste monteur mechatronica

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Wat houdt je beroep in?
Loop jij met het idee rond om carrière te maken in elektronisch en mechanische besturingstechnieken? Dan is de opleiding Eerste Monteur Mechatronica iets voor jou. Jij haalt apparaten graag uit elkaar, je wilt weten hoe een machine werkt, hoe alle onderdelen bewegen en samenwerken.

Je opleiding in het kort
In deze opleiding komen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica (ICT) samen. Je ziet de samenhang tussen mechanische en elektrische componenten en software. Tijdens de opleiding werk je aan ‘producten en processen’. Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo’n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren krijg je theoretische ondersteuning. Je krijgt vakken als; vakkennis, hydraulica, pneumatiek, monteren en stellen, PLC-techniek, materialenkennis, tekenen, CADtekenen, ICT, rekenen, taal en beroepshouding.

Wat heb je in je mars?
Je kunt zelfstandig en in groepsverband werken. Nauwkeurig werken volgens geldende richtlijnen, instructies en veiligheidseisen is belangrijk. Je handelt oplossingsgericht en vindt de kwaliteit van je werk en dat van anderen belangrijk. Je kunt organiseren, rapporteren, leidinggeven en je bent verantwoordelijk. Ook kun je creatieve oplossingen bedenken.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Wat leer je?

    Tijdens je opleiding leg je de basis met de vakken elektrotechniek, elektronica en ict. Daarnaast leer je mechanische en elektrische componenten kennen en leer je de principes van hydraulica (waterloopkundige) en pneumatiek (gebruik van perslucht in apparaten). Je leert natuurlijk ook hoe je (onderdelen van) apparaten monteert en stelt. Daarnaast leer je plannen en leiding geven, want als eerste monteur mechatronica ben jij verantwoordelijk voor de begeleiding van een team monteurs. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Campusbaan 6
    6512 BT Nijmegen