ROC van Amsterdam - MBO College West

Praktijkopleider

Niveau 4

Als je het leuk vindt om datgene wat jij weet ook aan anderen te leren, kun je na je mbo-opleiding niveau 3 of 4, nog een jaar voor praktijkopleider studeren. Als praktijkopleider ben je verantwoordelijk voor het leerproces van leerling-werknemers, stagiaires en cursisten binnen het bedrijf waar je werkt. Je begeleidt werkbegeleiders en je stelt een leerplan op voor de stagiaire of cursist. Zo zorg je ervoor dat de leerperiode voor de leerling en voor de werkgever goed verloopt. Als er problemen zijn, ben jij het aanspreekpunt. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan. Aan het eind van de leerperiode beoordeel jij of de leerling het goed heeft gedaan. Tijdens de opleiding leer je hoe je leerlingen moet begeleiden. Je leert hoe je een haalbaar leerplan opstelt en hoe je werkbegeleiders coacht. Ook leer je hoe je een goede beoordeling schrijft en wat je moet doen als het leerproces in het bedrijf problemen oplevert.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen

- Mbo-diploma niveau 3
- Mbo-diploma niveau 2 met doorstroommodules en een positief advies.

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Met deze opleiding kun je leerlingen begeleiden in allerlei sectoren van de arbeidsmarkt. Welke sector je kiest hangt af van de vooropleiding die je hebt gedaan. Je kunt ook op hbo-niveau doorstuderen.