Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Tijdens de mbo-opleiding Audicien kom je te weten hoe gehoorapparaten werken en hoe je ze kunt repareren.Het vak klachtenafhandeling leert je hoe je problemen kun oplossen. Jeleert gehoormetingen te doen en oorafdrukken te maken.

Als audicien ben je een expert op het gebied van slechthorendheid. Je werkt in een audiciensbedrijf. Daar help je klanten met vragen. Daarnaast verkoop je gehoorapparaten. Je voert intakegesprekken met klanten en meet hun gehoorafwijking op. Je kijkt naar de leef- en werkomgeving van de klant en bepaalt welk soort gehoorapparaat voor hem geschikt is. Vervolgens maak je een oorafdruk en meet je de klant een hoortoestel aan. Hiervoor gebruik je een computerprogramma. Je voert ook kleine reparaties aan hoortoestellen uit. Bovendien geef je voorlichting aan (groepen) mensen. Je legt uit hoe je een gehoorbeschadiging kunt proberen te voorkomen. Als audicien overleg je vaak met huisartsen en keel-, neus-, en oorartsen over de hoorproblemen van je klanten.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert hoe het menselijk oor en gehoor werkt. De vakken audiologie en geluidsleer horen daar bij. Je leert hoe je het gehoor bij mensen kunt meten en onderzoeken. Je leert welke apparaten er zijn om mensen te helpen beter te horen. Je leert ook hoe hoortoestellen in elkaar zitten en hoe je ze repareert of bijstelt. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Karel Lotsyweg 20
    3318 AL Dordrecht