Friesland College - MBO-Bouw, Leeuwarden

Allround Metselaar

Niveau 3

Weet jij van aanpakken, werk je graag met je handen en in weer en wind... misschien moet je dan metselaar worden. Als metselaar moet je allerlei metselwerk voorbereiden en uitvoeren. Je metselt rechte of gebogen muren, stevig metselwerk of voor de sier, metselwerk dat zichtbaar blijft of dat verdwijnt achter panelen of stucwerk. Het is belangrijk dat je heel precies werkt. Je moet zeker geen twee linkerhanden hebben, want ook het monteren en weer uit elkaar halen van steigers hoort bij je werk! Je werkt zelfstandig of in een team. Tijdens de opleiding tot allround metselaar leer je alles over metselen en de technieken en materialen die daarbij komen kijken. Ook leer je hoe de organisatie en planning van het werk in elkaar zit. Een deel van de opleiding breng je door bij een bouwbedrijf. Als je je diploma hebt gehaald, kun je terecht komen in hogere functies in de bouw.

BOL/BBL

Dit is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten, moet je aan de volgende eisen voldoen

- Vmbo-diploma(kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg sector techniek. Heb je een diploma van de sector zorg & welzijn, landbouw of economie, dan moet je wiskunde of natuur- en scheikunde 1 gedaan hebben)
- Mbo-diploma niveau 2 van een verwante beroepsopleiding, bijvoorbeeld metselaar
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt zelfstandig of in loondienst gaan werken in de bouw. Een opleiding op mbo 4 niveau behoort ook tot de mogelijkheden.